Kennisplatform voor noord holland

Investeringsfonds van €50 miljoen Curiosity van start voor vroege fase AI-startups in Noord-Europa

Geplaatst op 19 januari 2022
Investeringsfonds van €50 miljoen Curiosity van start voor vroege fase AI-startups in Noord-Europa

Met een investering van €0,8 miljoen in de Nederlandse ‘explainable AI’ startup Deeploy lanceert Curiosity officieel haar nieuwe investeringsfonds. De investeerder richt zich op vroege-fase investeringen in AI-gedreven software bedrijven in de Benelux, Scandinavië en de Baltische staten om het groeipotentieel in deze markten te benutten. 

Curiosity is opgericht door ervaren investeerders Herman Kienhuis, hiervoor onder andere directeur van KPN Ventures, en Maurice Beckand Verwee, oprichter van startup investeerder Crosspring. De missie van het fonds is om Europese ondernemers te ondersteunen in het bouwen van een nieuwe generatie softwarebedrijven die gebruik maken van nieuwe technologieën op het gebied van kunstmatige intelligentie (AI). Het investeringsfonds richt zich specifiek op de vroege fase financiering van tech-bedrijven in groeiende technologie-segmenten zoals Enterprise software, Marketing/E-commerce, FinTech, Cyber Security, LegalTech en PropTech. Daarbij wordt gefocust op de snelst groeiende tech hubs van Europa: de Benelux, Scandinavië en de Baltische staten. Het fonds heeft een unieke community aanpak en wil toegroeien naar een omvang van €50 miljoen om te investeren in 20 softwarebedrijven. Het fonds heeft toezeggingen opgehaald bij meer dan 35 investeerders, met name ondernemers en family offices, waaronder mede-oprichters van BinckBank, Scoupy, Litebit en SecurityMatters. 

Europese technologiesector en AI zijn booming, maar vroege fase blijft achter

Door te focussen op de vroege fase financiering van AI-startups in de Benelux, Scandinavië en de Baltische staten vult Curiosity een gat in de markt op. Europa, in het bijzonder Noord-Europa, is een van de snelst groeiende regio’s in de wereldwijde technologiesector. Echter komt de groei volledig voor rekening van de financiering van bedrijven in latere groeifases. In Nederland is het bedrag dat in de pre-seed en seed fase wordt geïnvesteerd al jaren rond de €200 miljoen*; in 2021 gaat dit om slechts 4% van de totale durfkapitaal investeringen, terwijl de marktbehoefte fors toeneemt. Daarnaast breekt de toepassing van kunstmatige intelligentie door in het merendeel van de industrieën waardoor sprake is van een enorme groeipotentie, waarbij Europa voorop loopt als het gaat om de regelgeving rondom het verantwoord inzetten van AI. Curiosity richt zich specifiek op bedrijven die hier goed op aansluiten.

Deeploy ontwikkelt software om AI transparant te maken

De deelname aan de financieringsronde van Deeploy, van in totaal €1 miljoen samen met bestaande aandeelhouders, is de eerste investering van het nieuwe fonds. Deeploy biedt software gericht op transparantie, explainability en traceerbare verantwoording bij de inzet van AI. De opgehaalde financiering zal door Deeploy worden ingezet voor verdere software ontwikkeling gericht op het bedienen van grote enterprise klanten en het opbouwen van een professionele sales organisatie ter voorbereiding van toekomstige internationale expansie. Op termijn ambieert Deeploy daarnaast om de huidige cloud-based software door te ontwikkelen tot full SaaS oplossing.

“Meer beschikbare informatie en slimmere technologieën voor de dataverwerking en machine learning, maken dat AI aan de rand staat van een doorbraak en van grote waarde zal zijn voor talloze bedrijfstakken. Daarmee neemt ook de aandacht toe voor verantwoording van de keuzes die door algoritmes worden gemaakt en wordt er door de Europese Unie gewerkt aan regels omtrent transparantie en uitlegbaarheid hiervan. Deeploy sluit perfect aan bij deze ontwikkelingen en de vier ervaren co-founders hebben de expertise om bedrijven hierbij te helpen met een effectieve oplossing”, aldus Herman Kienhuis, mede-oprichter van Curiosity.  

“Naast de duidelijke inhoudelijke fit met het fonds en de twee doorgewinterde investeerders aan het roer die praktische en strategische expertise samenbrengen, voegt voor ons de community focus van Curiosity enorme waarde toe. Door zowel ondernemers als adviseurs mede-eigenaar te maken van het fonds wordt een kruisbestuiving van aanvullende expertises en kennis gestimuleerd, waardoor portfolio bedrijven de juiste ondersteuning vinden om verder te groeien”, geeft Bastiaan van de Rakt, co-founder van Deeploy aan. 

Vergelijkbare berichten

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuwsberichten@kijkopnoord-holland.nl of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: