Kennisplatform voor noord holland

De ambitie van Telstar Vrouwen: de beste opleidingsclub van Nederland zijn

Geplaatst op 30 november 2022
De ambitie van Telstar Vrouwen: de beste opleidingsclub van Nederland zijn

Sinds dit seizoen zijn de vrouwen van Telstar terug op het hoogste niveau: de Azerion Vrouwen Eredivisie. Met als doel: de beste opleidingsclub van Nederland zijn. De ‘voetbalpiramide’ is de afgelopen jaren van onderuit opgebouwd, de volgende stap om de ambitie te bereiken is door-ontwikkelen en aanhaken bij de top. Hiervoor is de inzet van de hele regio – bedrijven én voetbalverenigingen – nodig.

Hoe zit deze ontwikkeling in de praktijk in elkaar? En wat kan u bijdragen om deze ambities te bereiken en het vrouwenvoetbal in de regio te versterken? We spraken erover met Hans de Winter, Technisch Manager en Tessa Daems, Manager Vrouwenvoetbal bij Telstar Vrouwen.

Leren in een veilige omgeving

Jonge talenten (12-17 jaar) kunnen, naast dat zij voetballen bij hun eigen vereniging, deelnemen aan de Telstar Vrouwen Academie. De Winter: “Met de grootste talenten uit de regio trainen wij vier keer per week onder professionele begeleiding op de velden van DSS in Haarlem. Daarnaast hebben deze talenten dankzij onze samenwerking met Kenamju ook toegang tot andere professionals zoals diëtisten, fysiotherapeuten en een sportpsycholoog.” Er is bewust voor deze combinatie gekozen. “Opleiden van kinderen gebeurt het beste in een veilige leeromgeving. Als talentvolle speelsters zelf een keuze kunnen maken, hebben zij een veel beter gevoel bij het voetballen dan wanneer wij ze vertellen waar en hoe zij zich moeten ontwikkelen. Ze spelen nu met hun eigen vrienden en vriendinnen, in hun eigen omgeving.” aldus De Winter.

Vanuit de academie wordt gemonitord of het talent daadwerkelijk op de juiste plek zit om zich optimaal te kunnen ontwikkelen. De Winter: “De uitdaging is de juiste weerstand vinden. De beste meiden zitten al bij ons, en de jongens worden al gauw fysiek sterker. Er is geen ander team om naar toe te gaan als de ontwikkeling sneller, of juist langzamer, gaat dan verwacht.” Wanneer de meiden 16 jaar zijn, kunnen ze worden geselecteerd voor de Beloften van Telstar Vrouwen. Hierin kunnen zij maximaal drie jaar door-ontwikkelen en vervolgens doorstromen naar de Eredivisie.

Ontwikkelen van het meiden- en vrouwenvoetbal in de regio

Maar alleen kan Telstar Vrouwen dit natuurlijk niet. Om ervoor te zorgen dat het vrouwenvoetbal in de breedste zin wordt ontwikkeld in de regio Kennemerland, wordt intensief samengewerkt met partnerclubs. Clubs zijn, met Telstar als initiatiefnemer, bij elkaar gebracht om van elkaar te leren. “Met deze clubs gaat vier keer per jaar een bijeenkomst gepland worden. De partnerclubs zijn onze voelsprieten in de regio, door kennisuitwisseling kunnen wij samen het vrouwenvoetbal in de regio verder ontwikkelen.”

In het vrouwenvoetbal ligt alles, vergeleken met het mannenvoetbal, natuurlijk nog veel dichter bij elkaar. Daems: “De budgetten van de clubs in de Vrouwen Eredivisie verschillen, op een enkele uitschieter na, niet heel veel. Dit betekent dat je, met iets meer bestedingsruimte, relatief makkelijk kan aanhaken bij de top. Zo kun je het verschil maken op bijvoorbeeld het gebied van trainingsfaciliteiten en de grootste talenten een beter aanbod doen dan de ‘concurrent’.”

Het is belangrijk dat dit aanhaken zo snel mogelijk gebeurt. “De sport zit in de lift, dit betekent dat alle teams nu snel stappen maken. Haak je nu niet aan, wordt het snel lastiger. Gelukkig willen veel bedrijven bijdragen aan deze groei waar zij zelf in de toekomst ook hun vruchten van kunnen plukken. Daarnaast helpt natuurlijk het toegankelijke, positieve imago van de sport. Hier associëren bedrijven zich graag mee”, zo besluit Daems.

Vergelijkbare berichten

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuwsberichten@kijkopnoord-holland.nl of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: