Kennisplatform voor noord holland

Nieuwe stap in duurzaamheidsbeleid Telstar: Telstar stimuleert carpoolen onder supporters

Geplaatst op 27 december 2023
SLINGER STIMULEERT CARPOOLEN ONDER SUPPORTERS

Op initiatief van haar eigen duurzaamheidsstichting De Groene Leeuwen start betaaldvoetbalclub Telstar met Slinger, een online tool om carpoolen onder supporters te stimuleren. Slinger koppelt autobestuurders aan elkaar die tegelijkertijd naar dezelfde wedstrijd willen afreizen. De tool, ontwikkeld in samenwerking met Slinger en KNVB Expertise, moet bijdragen aan een verkleining van de ecologische footprint van het bezoeken van uit- en thuiswedstrijden van Telstar.

Een supporter van Telstar kan via Slinger als bestuurder een rit aanbieden. Daarbij geeft hij of zij aan voor welke wedstrijd dat is, hoeveel plekken er in de auto beschikbaar zijn en vanaf welke vertrekplaats de auto vertrekt. Vervolgens kunnen mensen die willen meerijden kijken of er vanaf hun vertrekplaats een rit wordt aangeboden. De tool bevat bovendien extra functies om een foto met elkaar te delen, benzine- en parkeerkosten te delen, op een gekozen plek af te spreken en nummers uit te wisselen.

Naast Telstar zal er vanuit het betaald voetbal ook bij SC Cambuur, FC Eindhoven, Excelsior, Feyenoord, Fortuna Sittard, Go Ahead Eagles, FC Groningen, sc Heerenveen, Heracles Almelo, PSV, RKC Waalwijk, Sparta Rotterdam, FC Twente, FC Utrecht, FC Volendam en Willem II met Slinger gaan worden gewerkt.

Sportbeleving van de toekomst

Marianne van Leeuwen (directeur betaald voetbal KNVB): “KNVB Expertise heeft in een eerder stadium de CO2-voetafdruk van BVO’s in kaart gebracht. Deze nulmeting heeft clubs geholpen om een goed overzicht te krijgen van de stappen die zij nog moeten zetten om de overheidsdoelstellingen voor 2030 op het gebied van klimaat te behalen. Met de introductie van Slinger kunnen we als betaald voetbal hier voor een deel invulling aan geven door de mobiliteit rondom wedstrijdbezoeken aanzienlijk terug te dringen. Hiermee spelen we bovendien in op de sportbeleving van de toekomst. Deelmobiliteit sluit met name goed aan bij het reisgedrag van jongeren.”

Marvin Pupping (founder Slinger): “Onze tool is een snelle en eenvoudige manier voor organisaties om hun transport te verduurzamen. De samenwerking met het betaald voetbal zal ons helpen om dit initiatief naar nieuwe hoogten te tillen. Slinger is niet alleen goed voor het milieu, maar voegt ook nog eens een extra dimensie toe aan de evenementenbeleving. Samen rijden zorgt voor extra veel voorpret.”

Ook op festivals

Slinger is gelanceerd in maart 2023 en heeft inmiddels al samengewerkt met partijen als Lowlands, Bospop, Popronde, Pukkelpop, Mysteryland, Lago Lago en Concert at Sea. Tijdens de zomerperiode van 2023 werd hiermee 80.000 kilometer aan reisafstanden bespaard, wat gelijkstaat aan twee rondjes om de aarde.

De Groene Leeuwen

Al sinds 2018 werkt de stichting De Groene Leeuwen aan het energieneutraal maken van het 711 Stadion, de thuishaven van Telstar, en het verduurzamen van de diverse activiteiten bij de betaald voetbalclub uit Velsen-IJmuiden. Het bestuur van De Groene Leeuwen wordt gevormd door voorzitter Michael van Praag, penningmeester Steef Hammerstein en secrtetaris Ton Geusebroek. Inmiddels heeft de stichting al meerdere duurzame initiatieven uitgevoerd, waaronder zonnepanelen op het dak van het stadion, laadpalen voor elektrische auto’s, LED-verlichting op het veld en de vervanging van het rubber in het kunstgrasveld door kurk, dat een 100% natuurproduct is.

Vergelijkbare berichten

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuwsberichten@kijkopnoord-holland.nl of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: