Kennisplatform voor noord holland

Drijvend bedrijf komt aan wal

Geplaatst op 2 juli 2021
Drijvend bedrijf komt aan wal

Met de opening van een eigen terminal van tweeënhalve hectare aan de Amsterdamse Vlothaven voor de opslag van met name schroot en houtsnippers, verruimt Maja Stuwadoors zijn horizon. “Na bijna vijftig jaar overslag, zetten we nu ook serieus in op opslag.”

Dat het in de Amsterdamse haven bruist van de activiteit, dat de gemeente volop inzet op de circulaire economie én dat in de bouw en industrie recycling en circulair ondernemen steeds normaler worden: het zijn stuk voor stuk factoren die de overslagspecialist motiveerden om fors te investeren in de opslagcapaciteit. “Nu we letterlijk groen licht hebben van de gemeente om in elk geval tot 2040 op de locatie aan de Vlothaven grondstoffen op te slaan, kunnen we onze opdrachtgevers nog beter bedienen”, vertelt commercieel manager Hans Starrenburg van Maja Stuwadoors. Die zoektocht naar een locatie voor een opslagterminal heeft het overslagbedrijf al een paar jaar terug ingezet. “Je hebt een vooruitziende blik nodig om mee te blijven komen.”

Recycling in de lift

“Steeds meer organisaties integreren recycling van grondstoffen in hun bedrijfsvoering – commercieel wordt dat ook steeds interessanter. Denk aan betongranulaat, asfaltbrokken, schroot, houtsnippers. De markt voor dergelijke producten groeit, de vraag naar gerecyclede grondstoffen neemt al jaren toe.” Dat organisaties als Rijkswaterstaat van opdrachtnemers een kleinere CO2-voetafdruk eisen is daar ook een oorzaak van. “Alleen maar goed – voor markt én milieu”, vindt Starrenburg.
Met de nieuwe terminal aan de Vlothaven kan Maja Stuwadoors zijn klanten helpen om juist op circulair vlak enorme stappen te zetten. “Tussen het moment dat een weg of een gebouw gesloopt wordt en het moment waarop het materiaal dat daarbij vrijkomt kan worden hergebruikt, zit vaak best wat tijd. En dan moet het ergens bewaard kunnen worden.” Bijvoorbeeld in de Vlothaven.

Milieueisen

En al is het terrein nog niet in gebruik, de planning staat als een huis. Na de zomer starten de werkzaamheden om de locatie geschikt te maken als opslagterminal. “Op dit moment zitten we in de fase van de omgevingsvergunning. Zo moet de ondergrond vloeistofdicht zijn. Er mag geen vet, olie of ander vloeibaar vuil in het grondwater sijpelen. Regenwater voeren we af naar speciale opslagbassins”, vertelt Starrenburg. De bedoeling is dat de opslagterminal opengaat in het eerste kwartaal van 2022. “We hebben dan de beschikking over een tweeënhalf hectare groot terrein dat helemaal is ingericht op de gescheiden opslag van verschillende bulkgrondstoffen. Langs de kade van tweehonderd meter kunnen schepen met een diepgang tot elf meter aanleggen. Ideaal, kortom.”  

Drijvende business

Tot nog toe is Maja Stuwadoors in Amsterdam vooral bekend van de drijvende kranen die in de haven voor en bij klanten scheepsladingen laden en lossen. “Overslag is een dynamische business die nooit stil staat. Wat dat betreft wordt de opslag misschien nog wennen.”

Vergelijkbare berichten

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuwsberichten@kijkopnoord-holland.nl of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: