Kennisplatform voor noord holland

Familiebedrijf Profile Willems: Al 250 jaar woonachtig en werkzaam in Westpoort

Geplaatst op 3 april 2023
Familiebedrijf Profile Willems: Al 250 jaar woonachtig en werkzaam in Westpoort

Het Amsterdamse familiebedrijf Profile Willems, waaronder Industrial Tyres valt, is al ruim 70 jaar een grote naam in de bandenindustrie. Het bedrijf levert, monteert en repareert banden voor zowel de particuliere als de zakelijke en industriële markt. In gesprek met vierde generatie Jim Willems en tweede generatie Joop Willems. Over Profile Car & Tyre Service, maar vooral ook over zusterbedrijf Industrial Tyres.

Bij binnenkomst bij Profile Willems Amsterdam, merk je niet direct hoe groot het bedrijfspand eigenlijk is. Na een warm ontvangst bij de receptie laat Jim Willems niet alleen de werkplaats zien, maar ook verschillende opslagruimtes vol met machines en banden in allerlei soorten en maten. In een van de vele kantoren ontmoeten we ook Joop Willems en steken we, onder het genot van een kopje koffie, van wal.

Jullie familiebedrijf kent een lange geschiedenis. Hoe is het bedrijf ontstaan?

Joop: “Als familie Willems zijn wij al 250 jaar woonachtig en werkzaam in het Westelijk Havengebied. Het bedrijf is begonnen met mijn vader. Hij begon in 1952 met zijn autobandenbedrijf en assurantiekantoor. Vanaf begin jaren ‘60 ben ik, samen met mijn broer, bij het bedrijf gekomen. We wilden toen al de perfectie in ons werk bereiken. Binnenbanden plakten we bijvoorbeeld niet, maar vulkaniseerden we. De band was zo weer één geheel en ging veel langer mee. In 1968 zijn we gestopt in de assurantiën en hebben we definitief voor de bandenindustrie gekozen. We kozen ervoor om mensen blij te maken met mooie innovatieve producten en een goede en snelle service.”

Jim: “Dat is nog steeds kenmerkend voor ons bedrijf. Met elke nieuwe generatie blijven we innoveren, meedenken met de klant, maar ook oog hebben voor ontwikkelingen binnen de markt. En met succes: inmiddels werken we met 24 man in dit prachtige pand aan de Isarweg in het Amsterdams Havengebied.”

Hoe ziet het bedrijf precies in elkaar?

Jim: “Als je ons bedrijfspand en werkplaats aan de Isarweg bezoekt, valt allereerst de naam Profile op. Met Profile richten we ons op personenauto’s en vrachtwagens en alles daaromheen, zoals ook het uitlijnen van personenauto’s en vrachtwagens en onderhoud van auto’s. Met Industrial Tyres richten we ons op de sectoren industrie en grondverzet. Dan gaat het dus om banden en bandenoplossingen voor industriële voertuigen en grondverzetvoertuigen, zoals vorkheftrucks, shovels en kranen. Naast onze specifieke bandenoplossingen, biedt Industrial Tyres Amsterdam een breed pallet aan andere bandenservices, zoals op maat ontwikkelde industriebanden, montage, demontage en pechservice. Met Industrial Tyres zijn we ook veel meer internationaal bezig.”

Joop: “Mijn zoon en de vader van Jim, Marcel Willems, heeft Industrial Tyres in 2007 opgericht. Hij heeft veel ervaring opgedaan over de hele wereld en een internationaal netwerk opgebouwd op het gebied van bandenprofessionals.”

Jim: “Sinds dit jaar ben ik, na gewerkt te hebben binnen het hele bedrijf, voornamelijk bezig om Industrial Tyres verder uit te bouwen. Niet alleen met de banden-business zelf, maar ook met allerlei slimme producten die ervoor zorgen dat banden en velgen langer mee kunnen gaan, zoals Tire Life, PSF Plus en onze kwaliteitsband Trojan Tire.”

Kun je meer vertellen over deze producten?

Jim: “Trojan Tire maakt van een luchtband een volrubberband , waardoor de band uitermate geschikt is voor heftrucks en de staalindustrie . Het zorgt uiteindelijk voor minder stilstand en dus een lagere kostprijs per draaiuur. Dat geldt ook voor het anti-lek middel PSF plus en de vloeistof Tire Life, allebei producten waarmee banden langer meegaan en optimaal presteren.”

Joop: “Door deze topproducten hoeft een industriële machine, zoals een kraan, niet onnodig lang stil te staan. Die efficiëntie levert uiteindelijk geld op voor onze klanten. ”

Jim: “We zijn dus altijd, samen met de klant, proactief en preventief bezig. Met goede producten en een goede en snelle service daaromheen.”

Kunnen jullie meer vertellen over jullie internationale netwerk?

Jim: “We zijn niet alleen hier in de haven en in de regio aan het werk. Wereldwijd leveren wij onze producten en diensten. Zo importeren en exporteren we niet alleen banden, maar begeleiden wij ook over de hele wereld allerlei soorten bedrijven op het gebied van banden, machines en bedrijfsprocessen. Door onze opgebouwde kennis door de jaren heen, kunnen we een bedrijf ontzorgen en bedrijfsprocessen optimaliseren.”

Joop: “De ligging van ons bedrijf, aan de zeehaven van Amsterdam en dichtbij Schiphol, is ook een groot voordeel in onze internationale groei geweest. We kunnen onze producten zo snel leveren, maar ook onze klanten snel opzoeken.”

Wat is de kracht van Industrial Tyres voor de industrie?

Jim: “Door onze kennis, kunde, producten en service zorgen wij ervoor dat de klant perfect geholpen wordt. Bandproblemen zijn snel opgelost, zodat machines en voertuigen weer snel door kunnen gaan. Industrial Tyres is daarmee een specialist in bandenoplossingen die machines de beste kostprijs per draaiuur bieden.”

Joop: “Stilstand van de machine is meestal duurder dan de aanschaf van de beste band. Veel van onze klanten begrijpen dat gelukkig wel. Niet voor niets hebben wij veel klanten die we al langer dan 50 jaar kennen.”

Hoe ziet de toekomst van het familiebedrijf eruit?

Jim: “We blijven meebewegen met de markt, houden nieuwe ontwikkelingen in de gaten en blijven zo ook meegroeien. Ik verwacht dat we voornamelijk gaan uitbreiden op het gebied van de industrie. Daar liggen voor ons nog veel kansen.”

Joop: “Vandaar dat we op dit moment op zoek zijn naar een kavel van 4000 meter om een extra bedrijfspand te realiseren in het havengebied. Het laat zien dat we, na al die jaren, nog steeds fantastisch bezig zijn!”

Industrial Tyres en Profile Car & Tyre Service vind je aan de Isarweg 2 in Amsterdam. Meer informatie over de verschillende bedrijven vind je op www.industrial-tyres.nl en www.profile.amsterdam.


Vergelijkbare berichten

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuwsberichten@kijkopnoord-holland.nl of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: