Kennisplatform voor noord holland

Gezamenlijke Brandweer Amsterdam: ‘Veel bedrijven in het Westelijk Havengebied worden lid van ons’

Geplaatst op 29 maart 2023
Gezamenlijke Brandweer Amsterdam: ‘Veel bedrijven in het Westelijk Havengebied worden lid van ons’

De brandweerlieden van de Gezamenlijke Brandweer Amsterdam (GBA) zijn speciaal opgeleid, getraind en geëquipeerd om 24/7 op te kunnen treden in het Westelijk Havengebied van Amsterdam. Zij zijn daarbij gespecialiseerd in industriële brandbestrijding en in scheepsbrandbestrijding. Bedrijven die lid zijn van de GBA kennen daarbij veel voordelen. Niet voor niets dat het ledenaantal blijft stijgen. Raymond Pikee, teamleider en bevelvoerder, kan er alles over vertellen.

De Gezamenlijke Brandweer Amsterdam bestaat drie jaar, in 2020 werd de GBA volledig operationeel. Raymond Pikee: “Voor 2019 waren er regelmatig hele grote branden in het Westelijk Havengebied waar de Stadse brandweer zomaar een dag of twee aan het blussen was. Sinds onze oprichting is het aantal grote branden kleiner geworden. Eind vorig jaar hebben we nog een grote brand gehad bij een bedrijf dat lid van ons is. Wij wisten die brand gelukkig klein kunnen te houden, zodat de schade heel beperkt bleef.”

Snelheid en kennis

Een reden dat de GBA is opgericht is de werkdruk die de Stadse brandweer van Amsterdam heeft. Daarbij doen de brandweerlieden er vanuit de stad vrij lang over om bij het Westelijk Havengebied te komen. Raymond vult aan: “Ook is het Westelijk Havengebied enorm aan het uitbreiden met allerlei bedrijven in de circulaire energietransitie. Dus er komen heel veel nieuwe bedrijven bij met gevaarlijke en brandbare stoffen en materialen. Dat vergt bepaalde vakkennis die minder voorkomt bij de Stadse brandweer, waardoor ze meer terughoudend zijn bij een incident. Met als gevolg dat een incident erger kan worden.”

Bedrijven als leden

Bedrijven in het Westelijk Havengebied kunnen lid worden van de GBA. Het lidmaatschap biedt heel veel voordelen. Raymond legt uit: “Als bedrijven bij ons lid worden, helpen wij bij vraagstukken over veiligheid en preventie en met het maken van aanvalsplannen. Nog een voordeel van de vele voordelen, is dat de leden sneller geholpen kunnen worden wanneer zij de alarmcentrale bellen. Normaliter wordt er bij een 112-melding eerst uitgezocht wat er precies aan de hand is. Leden van de GBA worden door de alarmcentrale direct bij de melding herkend. Met een druk op de knop rukken wij direct uit. Wij rijden dan weg met circa 45 seconden en zijn binnen 5 minuten ter plaatse. Dat is heel snel; daarmee bespaar je zo maar een minuut of vijf in de alarmeringstijd. Dat is vaak cruciaal om een beginnend brandje klein te houden…”

Meer slagkracht

Uiteraard blust de GBA ook bij een bedrijf dat niet lid is. Een verschil is wel dat de GBA dan na een half uur wordt afgelost door de Stadse brandweer. Raymond: “De Stadse brandweer heeft minder slagkracht, waardoor het incident langer duurt en het bedrijf veel langer buiten dienst is. We rukken namelijk standaard met twee voertuigen uit, waarbij één voertuig altijd een industrieel blusvoertuig is. Dat voertuig kan 8000 liter per minuut en 120 meter ver spuiten. In samenwerking met de blusboot van de Port of Amsterdam, hebben we een enorme slagkracht, waardoor de brand eerder onder controle is.”

Aanvalsplan

De GBA komt vaak langs bij de bedrijven die lid zijn. Raymond: “We leren dan hoe het bedrijf in elkaar zit en waar het hart van het bedrijf zich bevindt. Op basis daarvan kunnen we gericht advies geven over de veiligheid van het bedrijf en een aanvalsplan maken. In zo’n plan staat precies hoe wij het beste ons werk bij het bedrijf kunnen doen om de brand te bestrijden. Als we weten waar het hart van het bedrijf zit, weten we waarop we ons als eerste bij een incident moeten richten. Doordat het hart van het bedrijf direct beschermd wordt, wordt de continuïteit van het bedrijf gewaarborgd, zodat het bedrijf weer snel up and running is.”

Verschillende vragen

Ook nieuwe bedrijven die zich nog moeten vestigen in het Westelijk Havengebied weten de GBA goed te vinden. Raymond: “Zo was er laatst nog een bedrijf die nu al wilde weten waar hoe zij het beste hun terrein kunnen inrichten, zodat wij bij een incident snel ter plekke kunnen zijn. Maar we krijgen ook vaak vragen gesteld over de eisen van de eigen aanwezige bluscapaciteit of over de veiligheid van het personeel. Voor al dit soort vragen over veiligheid kunnen bedrijven uiteraard bij ons terecht.”

Explosieve groei leden

Pikee en zijn collega’s merken dat het aantal bedrijven die lid zijn van de GBA, de laatste tijd explosief stijgt. Raymond: “Tot vorig jaar hadden wij 22 ledenbedrijven en dat aantal is inmiddels gestegen naar 35. Dat komt vooral doordat bedrijven ons nu echt leren kennen. Mensen zien de grote meerwaarde van de GBA. Wij denken proactief mee, komen veel op bezoek om op de hoogte te blijven en trainen bijvoorbeeld veel met de BHV-organisaties die bij de bedrijven aangesloten zijn. Hierdoor worden zij ook weer sterker, waardoor de bedrijven nog veiliger worden. Dat is wat je uiteindelijk wilt bereiken!”

Ook lid van de GBA worden? Dat kan heel gemakkelijk via www.gbamsterdam.nl of met een belletje naar 020-5556100. Het lidmaatschap is met een dag geregeld. GBA bevindt zich op Galwin 3 in Amsterdam.
 
Vergelijkbare berichten

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuwsberichten@kijkopnoord-holland.nl of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: