Kennisplatform voor noord holland

Geen boeman, maar helper in (financiële) nood

Geplaatst op 18 december 2020
Groot & Evers Gerechtsdeurwaarders en Incassobureau

Wanneer je Bas Evers belt en hij niet meteen opneemt, is de kans groot dat hij net even bij iemand ‘aan de deur’ was. Evers mag dan directeur van Groot & Evers Gerechtsdeurwaarders en Incassobureau zijn, hij gaat nog elke dag met plezier de straat op: “Dat klinkt misschien gek, want het imago van deurwaarders is niet echt positief. Maar wij zijn echt geen boemannen. We kunnen bedrijven juist helpen.”

Interessant vak

De carrière van Bas Evers (Amsterdam, 1969) is opmerkelijk. Nadat hij als negentienjarige met de HEAO stopte, zocht hij een baantje om wat geld te verdienen. Na een mislukte start bij een melkfabriek mocht hij ‘postzegels gaan likken’ bij een deurwaarderskantoor. “Als jongste bediende zette ik koffie, maakte kopietjes en bracht de post rond”, vertelt Evers. Onderaan de ladder begonnen dus. “Na verloop van tijd kende ik alle facetten van een deurwaarderskantoor en ontdekte hoe interessant het vak is.” Evers volgde de oude privéopleiding voor deurwaarders – nu de Hbo-opleiding Recht, specialisatie gerechtsdeurwaarder – en behaalde op zijn 28e zijn diploma. Zo’n vijf jaar later kocht hij zich in bij het al circa 30 jaar bestaande kantoor. Sinds 2013 is hij enig eigenaar. Nu, in 2020 telt Groot & Evers drie vestigingen in Amsterdam, Utrecht en Rotterdam en zijn er 35 medewerkers werkzaam, waarvan 12 deurwaarders.

Specialisme

Groot & Evers is gespecialiseerd in ambtelijk werk voor de advocatuur, zakelijke vorderingen en incasso waarbij maatwerk nodig is, niet zijnde bulkincasso. Het ambtelijke werk voor de advocatuur omvat onder meer het bezorgen van dagvaardingen, het uitvoeren van het vonnis en het leggen van beslagen. Evers: “Dan gaat het uiteraard vaak om het incasseren en/of veilig stellen van gelden, maar eigendom opeisen en bemoeiingen met echtscheidingen en erfenissen komen ook voor.” Zakelijke vorderingen betreft bedrijven onderling. “We doen veel business-to-businesszaken. Soms moeten we een schip of vliegtuig in beslag nemen, maar het kan ook om verpande zaken of intellectueel eigendom gaan.” Het kantoor werkt regelmatig voor woningbouwverenigingen. “We halen hier geen huur voor op, maar komen in actie als er sprake is van overlast. Een wietplantage, onderhuur of een gestoorde huurder, ontruimingen; dat werk.”

Hete kolen uit het vuur

Groot & Evers is ook een incassobureau. “We merken dat de coulance van het begin van de coronacrisis voorzichtig aan het wegebben is. We doen nu meer incassozaken. Of het nu coronacrisis is of niet, je doet er als ondernemer altijd goed aan contact met je klanten te houden. Uit ervaring weet ik dat degene die het hardst schreeuwt, als eerste zijn geld krijgt. Wacht dus niet te lang als een factuur niet betaald wordt, want de stapel rekeningen wordt alleen maar hoger. Kom in actie als het langer dan twee maanden duurt. Een deurwaarder kan de hete kolen voor je uit het vuur halen en meer bereiken.”

Persoonlijke aanpak

Bas Evers gaat met veel plezier elke dag ‘de straat op’. “Je ontmoet elke keer nieuwe mensen in allerlei geledingen. Ook het samenspel tussen schuldeiser, schuldenaar en deurwaarder spreekt me aan.” Bij Groot & Evers staat, naast korte lijnen en snelheid, de persoonlijke aanpak voorop. “De deurwaarder van nu is echt niet te vergelijken met die van vroeger. We zijn geen boemannen, maar heel normale mensen die partijen zo goed mogelijk proberen te helpen en zo nodig sociaal. Het is een prachtig beroep, ik zou nooit ander werk willen doen.”

Vergelijkbare berichten

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuwsberichten@kijkopnoord-holland.nl of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: