Kennisplatform voor noord holland

Haarlem Oostpoort: nieuwe stadsentree Haarlem

Geplaatst op 2 april 2020
Haarlem Oostpoort: nieuwe stadsentree Haarlem

Bij station Spaarnwoude verrijst de nieuwe stadsentree van Haarlem, deze gaat Haarlem Oostpoort heten. Er ligt inmiddels een Ontwikkelvisie over de nieuwe entree, waar meerdere partners samen met opdrachtgevers provincie Noord-Holland en gemeente Haarlem aan hebben gewerkt.

Op Haarlem Oostpoort moet wonen, werken en recreëren in het groen samenkomen. De gemeente Haarlem wil ongeveer 1.000 woningen bouwen en bedrijven krijgen de ruimte om zich te vestigen op ongeveer 40.000 m2. Ook wordt station Spaarnwoude opnieuw ingericht, zodat dit station kan dienen als toegangspoort naar het landschap.

Woningen en werkgelegenheid

Provincie Noord-Holland is positief over de plannen. Gedeputeerde Cees Loggen: “We zijn blij met de plannen voor dit OV-knooppunt. We realiseren zo woningen en werkgelegenheid op een bereikbare plek en maken optimaal gebruik van de bestaande ruimte in stedelijk gebied.”

De gemeente Haarlem is blij dat ook de provincie achter deze ontwikkelvisie staat. Wethouder Floor Roduner: “Wij hebben samen met een brede alliantie de Ontwikkelvisie Oostpoort opgesteld. Dit is een goede basis om nu samen verder te werken aan de ontwikkeling van Oostpoort waar wij woningen, voorzieningen en kantoren gaan realiseren. Daar is in deze regio veel behoefte aan!”

Alliantie Haarlem Oostpoort

De ontwikkelvisie is opgesteld door de Alliantie Haarlem Oostpoort. In deze alliantie werken overheden, maatschappelijke organisaties en particuliere bedrijven samen om gebied Oostpoort te ontwikkelen tot een aantrekkelijke stadsentree. De gemeente Haarlem en provincie Noord-Holland zijn opdrachtgevers. Ook partners als ProRail, Recreatie Noord-Holland, Industriekring Haarlem en Bouwend Haarlem maken deel uit van de Alliantie. In het programma OV-knooppunten bekijkt de provincie stations in samenhang om zo de deur-tot-deurreis te optimaliseren en binnenstedelijke bouwen mogelijk te maken.

Vergelijkbare berichten

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuwsberichten@kijkopnoord-holland.nl of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: