Kennisplatform voor noord holland

O.P.M. Specialist in gebouwgebonden meet – en regeltechniek

Geplaatst op 8 mei 2024
O.P.M.  Specialist in gebouwgebonden meet – en regeltechniek

O.P.M., gevestigd in Haarlem, is een gespecialiseerd bedrijf in meet- en regeltechniek op het gebied van gebouwbeheer. Of het nu gaat om een geheel traject, om advies, om begeleiding of om de uitvoer van een specifiek deel van een project, bij O.P.M. ben je aan het goede adres! Wij spraken met directeur en eigenaar Marco Frank.

Zou je iets meer kunnen uitleggen over jullie business?

“Wij maken regel- en besturingstechniek voor gebouwgebonden installaties, zoals verwarmingen, ventilaties en complete klimaatbeheersingssystemen. Eigenlijk zijn wij een verlengstuk van een installateur die in gebouwen klimaatinstallaties plaatst. De installateur zorgt bijvoorbeeld voor een warmtepomp en/of (E) ketel en een luchtbehandeling en wij zorgen ervoor dat die systemen goed met elkaar samenwerken. Wij bouwen dus de technische intelligentie die een installatie aanstuurt. Onze missie daarbij is dat het binnenklimaat van het gebouw zo goed mogelijk is, met zo min mogelijk energieverbruik.”

In wat voor soort gebouwen wordt jullie techniek gebruikt?

“Wij zitten voor circa 70 procent in utiliteitsbouw en in de utiliteitsbouw zitten we voor ongeveer 70 procent in de renovatie van gebouwen. Dus vooral kantoorgebouwen, maar het kan ook een restaurant, bioscoop, theater, fabriek of hal zijn. Van groot tot klein; we hebben zelfs eens gewerkt aan de techniek voor een speciale vitrinekast, waarbij de temperatuur en luchtvochtigheid constant moest blijven.”

Hoe ziet jullie techniek er eigenlijk uit als product?

“Onze techniek leveren wij in regelpanelen en regeltechnische software. Het geheel kan ook op afstand, via internet, beheerd worden. Op die manier heeft de klant 24 uur per dag inzicht in zijn installatie, onafhankelijk van waar hij zich bevindt. Storingen worden op die manier ook automatisch gemeld naar de betreffende service- en onderhoudsbedrijven. Wij kunnen trouwens ook met de klant meekijken in de installatie en hem voorzien van advies.”

Dat klinkt zeer klantvriendelijk!

“Wij zijn een klein, maar specialistisch bedrijf dat al 35 jaar bestaat. Er werken hier tien mensen met heel veel kennis, kunde en plezier. Zij werken hier stuk voor stuk al heel lang, dus dat zegt wel genoeg… En iedereen is binnen het bedrijf opgeleid, omdat het over zeer specialistische kennis gaat. Onze jarenlange ervaring en gerenommeerde toeleveranciers staan garant voor uitmuntende kwaliteit van het werk. En wij bouwen specifiek voor de klant en merkonafhankelijk. Daarom kunnen wij voor onze klanten een goede keuze maken welke apparatuur, zowel technisch als commercieel, het meest geschikt is voor zijn project.”

Zijn er nog speciale ontwikkelingen binnen jullie vakgebied?

“Sinds kort werken wij met andere bedrijven samen om AI-technologie in gebouwbeheersystemen te integreren. Een installatie kan dan bijvoorbeeld op de juiste manier reageren op de weersverwachtingen of de bezetting van het gebouw. Dit zorgt uiteraard voor een nog grotere energiebesparing. Wij zorgen er dan voor dat de AI-intelligentie via internet verbonden wordt met de installatie in het gebouw. Het is weer een mooie volgende stap voor ons bedrijf!”

Vergelijkbare berichten

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuwsberichten@kijkopnoord-holland.nl of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: