Kennisplatform voor noord holland

De open proeftuin ‘Hightech Voetenlab’ geeft boost aan voetzorg

Geplaatst op 22 december 2020
De open proeftuin ‘Hightech Voetenlab’ geeft boost aan voetzorg

Het Hightech Voetenlab maakt het voor kleinere bedrijven met minder kapitaal mogelijk hun ideeën en onderzoeken uit te voeren en te vormen voor een eindproduct. Voetencentrum Wender initieert en exploiteert dit Hightech Voetenlab binnen Medisch Centrum de Kievit in Hengelo. Het Hightech Voetenlab is afgestemd op de behoeften van kennisinstellingen, bedrijven en andere gebruikers om de Nederlandse voetzorg te verbeteren. De bedrijven PLT Products, Schuurman Schoenen en Galileo2000 maken reeds gebruik van de proeftuin.

Open proeftuin

Het open karakter van het project is van essentieel belang. Het Hightech Voetenlab faciliteert de mogelijkheid voor innovatieve onderzoeks- en ontwikkelactiviteiten. Niet alleen gedurende de ontwikkeling, maar ook na afloop, door de validatie van de producten te kunnen testen. Op deze manier draagt de infrastructuur bij aan het verbeteren van de kwaliteit binnen de voetenzorg en de ontwikkeling van nieuwe producten voor de zorg.

De proeftuin maakt de koppeling tussen wetenschappelijk onderzoek en toepassing in de dagelijkse praktijk. Zo wordt het mogelijk om complexe kennis van het menselijke bewegingsapparaat en wetenschappelijke methodes te vertalen naar praktische toepassingen en productontwikkeling waardoor een patiënt sneller en beter geholpen wordt.

Best practice setting

Het Hightech Voetenlab is een gestandaardiseerde ‘best practice’ setting, die beschikt over diverse geavanceerde apparatuur. Zo bevindt zich onder andere een Qualisys bewegingsregistratiesysteem in de ruimte. Met dit systeem worden met behulp van marker tracking, 9 infrarood camera’s en 2 high-speed camera’s de meest gedetailleerde bewegingen geregistreerd in 3D.

Huidige productontwikkeling

Momenteel worden er drie producten in het Hightech Voetenlab ontwikkeld en getest door drie verschillende partijen: Schuurman Schoenen, Galileo2000 en PLT Products. Voetencentrum Wender en Schuurman Schoenen werken samen aan het creëren van een huisschoen voor diabetespatiënten. De andere betrokkenen zijn Galileo2000 en PLT Products. Galileo2000 is bezig met het ontwikkelen en realiseren van een kostenefficiënte krachtmeetplaat, waarmee letsel aan de onderste extremiteiten voorspeld en beoordeeld kunnen worden. PLT Products onderzoekt een instapsysteem voor de 3D bewegingsanalyse. Dit bewegingsregistratiesysteem is in te zetten in de voetzorg om hoogwaardige bewegingsanalyses uit te kunnen voeren.

Deelnemen aan het Hightech Voetenlab?

Het Hightech Voetenlab project ontvangt subsidies vanuit EFRO. Partijen die deel willen nemen aan het proeftuinproject zijn vrij zich aan te melden door het invullen van het formulier op de website van Voetencentrum Wender: www.podotherapeut.nl/hightech-voetenlab. Voor meer informatie kan contact op worden genomen met Stein Exterkate van Voetencentrum Wender door te mailen naar innovatie@podotherapeut.nl. Na toetsing en goedkeuring van de aanmelding krijgen de deelnemers de mogelijkheid gebruik te maken van het Hightech Voetenlab.

Vergelijkbare berichten

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuwsberichten@kijkopnoord-holland.nl of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: