Kennisplatform voor noord holland

Is Stefanie van der Gragt winstgevender dan Joël Veltman?

Geplaatst op 14 oktober 2022
Is Stefanie van der Gragt winstgevender dan Joël Veltman?

Dat is een opmerkelijke vraag maar met een kern van waarheid. Het vrouwenvoetbal zit in de lift, zoveel is wel duidelijk na het (opnieuw) record brekende EK in Engeland afgelopen zomer. Al jaren groeit het aandeel vrouwen en meisjes onder het ledenaantal van de KNVB. Waar er aan het begin van het vorige decennium nog ongeveer 100.000 meisjes- en vrouwen waren ingeschreven, was dat afgelopen jaar al 160.000 en zet de KNVB in op 200.000 meisjes- en vrouwen in 2025.

Er was een explosieve groei te zien nadat de Oranje Leeuwinnen  het EK 2017 in eigen land wonnen (met oud Telstar-speelsters Stefanie van der Gragt, Desiree van Lunteren, Kelly Zeeman en Loes Geurts in de selectie). Na deze prachtige overwinning groeide de KNVB uit tot de sportbond met de meeste vrouwelijke leden in Nederland en verdubbelde het aantal meisjes tot 6 jaar wat graag wilde voetballen. Ook de landelijke aandacht voor de Vrouwen Eredivisie is gestegen tot grote hoogte. De kijkcijfers van een gemiddelde Vrouwen Eredivisie wedstrijd liggen nu al gelijk met een wedstrijd in de onderste regionen van de Eredivisie en blijven groeien.

Dit alles verbaast Yvonne van Gennip, voorzitter van de Telstar Vrouwen niet: “Vrouwenvoetbal zit in de lift en is voor bedrijven dan ook een goede manier om je merk sympathiek in beeld te brengen en een positieve beeldvorming te creëren. Er komen steeds meer kansen voor (regionale) bedrijven om vooraan te staan in een van de snelst groeiende sporten van Nederland en tegelijkertijd ook haar maatschappelijke steentje bij te kunnen dragen om zo de regio nog verder tot bloei te laten komen.”

Uit onderzoek van sportconsultatiebureau TSC in samenwerking met BDO blijkt dat het vrouwenvoetbal dan ook (zeker op lange termijn) meer ruimte biedt voor succesvolle investeringsmogelijkheden dan het mannenvoetbal. Dit heeft een aantal redenen:

  • De markt voor mannenvoetbal is verzadigd en veel investeerders hebben dan ook moeite een plekje te bemachtigen in deze wereld.
  • Vrouwenvoetbal spreekt een jonger publiek aan. 44% van de sportfans tussen 18 en 24 jaar kijkt liever naar vrouwensport, tegenover 16% bij de sportfans ouder dan 55 jaar.
  • Het vrouwenvoetbal bevindt zich momenteel in een opwaartse spiraal. Vanwege de groeiende professionalisering en participatie wordt het veldspel steeds beter, wat weer nieuwe fans trekt en dus meer investeringen zal opleveren. Deze investeringen leiden dan weer tot meer professionalisering.

Al met al is dit dus hét moment om in te stappen in het lokale vrouwenvoetbal om de verbinding tussen het bedrijfsleven en de regio te versterken en te laten zien dat u betrokken bent…

Foto: Ronald Gringhuis

Vergelijkbare berichten

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuwsberichten@kijkopnoord-holland.nl of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: