Kennisplatform voor noord holland

Telstar Vrouwen: op naar de Eredivisie!

Geplaatst op 21 april 2022
Telstar Vrouwen: op naar de Eredivisie!

Telstar Vrouwen kreeg in januari groen licht van de KNVB: volgend seizoen spelen ze voor het eerst in de Pure Energie Vrouwen Eredivisie. Hoofdtrainer in het seizoen 2022-2023 is Marelle Worm. Wij spraken met haar en met Femke Brenninkmeijer, voorzitter van de Raad van Advies van Telstar Vrouwen, over het nieuwe team en het unieke karakter van Telstar.

Femke Brenninkmeijer is voorzitter van de Raad van Advies van Telstar Vrouwen. Zij is heel blij met de stap naar de Eredivisie. “Ik heb jarenlang bij Port of Amsterdam gewerkt en ben vanuit dat bedrijf met Telstar in contact gekomen. Toen ik bijna twee jaar geleden bij NPRC aan de slag ging, heb ik gezegd: ik zit nu veel in Rotterdam, graag wil ik iets voor Telstar blijven betekenen. Ik vind het zo’n unieke club. Toen kwam de Raad van Advies op tafel, met de ambitie om naar de Eredivisie te komen. Telstar was hier al een paar jaar mee bezig, het gevoel was: nu of nooit. Dat is nu geworden!”

Mooie uitdaging
Marelle Worm was assistent trainer bij de Beloften van Telstar Vrouwen, nu gaat ze als hoofdtrainer met Telstar Vrouwen naar de Eredivisie. “Een mooie uitdaging in mijn carrière!” Marelle speelde van 2009 tot 2015 voor ADO Den Haag en coacht sinds drie jaar het DSS Vrouwenteam in de Topklasse. “We zijn nu bezig met het bepalen van de selectie. Als we het team compleet hebben stellen we een weekschema op, in juni of juli starten we echt. Het is een compleet nieuw team: de meiden kennen elkaar niet. We moeten de speelwijze die ik voor ogen heb samen tot uiting laten komen. Het wordt een mooie uitdaging om ervoor te zorgen dat dat gaat lukken.”
Ze vervolgt: “Het eerste jaar is het wennen, opbouwen en kijken waar we staan. We hebben nog geen idee hoe ons toekomstige team zich verhoudt tot de andere teams in de eredivisie. Wij moeten onze onervarenheid goedmaken door écht als team te strijden.”

Regioclub met ambitie
De stap naar de Eredivisie is van groot belang, vindt Marelle. “Jonge meiden zien daardoor dat ze ook hier in de regio vooruit kunnen komen.” Femke: “Telstar is een echte Kennemerland voetbalclub, die maatschappelijk erg betrokken is bij de regio. De stap naar de Eredivisie maakt van Telstar ook voor vrouwen een regioclub met ambitie. Vanuit de Raad van Advies hoop ik dat vanuit deze gedachte van gelijkwaardigheid deze stap de hele club verder versterkt.”
Marelle: “We geven meiden uit de regio ook echt een kans. Bij de samenstelling van het team gaan we voor een mix van ervaren krachten, aangevuld met talent uit de regio.”

Hoofdsponsor
Het nieuwe team heeft nog geen hoofdsponsor. Femke: “Er is vanuit Telstar een aparte stichting Vrouwenvoetbal Kennemerland, Yvonne van Gennip is de bestuursvoorzitter. Wij kijken vanuit de stichting en de Businessclub – die is zowel voor het mannen- als vrouwenvoetbal, wat best uniek is in voetballend Nederland – of we een mooie hoofdsponsor kunnen vinden. Ik wil dan ook best een oproep doen aan alle vrouwelijke ondernemers, en sowieso alle ondernemers uit de regio met een hart voor het vrouwenvoetbal, of zij die stap wellicht willen maken.”

Marelle: “Als we een goede hoofdsponsor vinden, krijgen we meer ruimte in ons budget. Daardoor kunnen we nóg betere speelsters halen en een nog beter programma voor de meiden neerleggen.” Femke: “Naar de Eredivisie wordt al jaren uitgekeken. Nu het gelukt is moet er in korte tijd veel worden voorbereid. Dat gaat lukken: de kernwaarden van Telstar zijn betrokken en onverschrokken. Dat is ook de reden dat ik me er graag voor inzet en ik weet, anderen ook.”

Samen doen
Marelle: “De mate van betrokkenheid is heel groot. Er hebben veel mensen geholpen de stap naar de Eredivisie te maken, dat vind ik klasse. Onder andere trainer Hans de Winter heeft hier een grote rol in gespeeld. Ik heb fijn met hem samengewerkt en voel me thuis bij Telstar. Ook als team moeten we straks zowel in als buiten het veld voor elkaar door het vuur gaan. We moeten het echt samen doen!”

Vergelijkbare berichten

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuwsberichten@kijkopnoord-holland.nl of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: