Kennisplatform voor noord holland

Kennismaken met de ‘grote onbekende’

Geplaatst op 14 december 2020
Serco

Serco bestaat al bijna honderd jaar, opereert wereldwijd en toch is deze SERvice COmpany met zo’n 50.000 werknemers een grote onbekende in Nederland. “Onze CEO omschrijft Serco wel eens als het grootste bedrijf dat niemand kent”, vertelt Marcel Reith, sinds maart 2020 general manager voor Nederland en Spanje. Hoogste tijd dus voor een kennismaking.

Pionier sinds 1929

Het van origine Amerikaanse bedrijf pioniert al sinds 1929 in zogeheten ‘kritische dienstverlening’ aan overheden. In de eerste decennia richtte het bedrijf – dat toen nog RCA heette – zich op onder meer radioverbindingen, militaire sonar, communicatieapparatuur en satellieten. Sinds de jaren ’70 kwam daar een brede range aan andere diensten bij, ook in Nederland. RCA haalde in 1975 een groot contract bij het net opgerichte ESA (European Space Agency) binnen. In 1987 ging het bedrijf over in Britse handen, kreeg het de naam Serco en een jaar later was de beursnotering bij de Londen Stock Exchange een feit. Sindsdien sleept Serco wereldwijd het ene na het andere grote contract binnen. De teller staat momenteel op 500. En counting. Zo beheert het bedrijf onder meer de metrolijn in Dubai, onderhoudt het de verkeerslichten in Londen, levert het technische support bij het CERN in Zwitserland en verzorgt het pilotenopleidingen in Amerika en Engeland.

Vanuit Noordwijk

Het bedrijf heeft zich binnen Europa inmiddels gespecialiseerd in onder meer ruimtevaart, defensie en justitie/immigratie. Serco Nederland is gehuisvest in Noordwijk, de space hotspot van Nederland. Van hieruit geeft general manager Marcel Reith (1967, Elburg) leiding aan zo’n 125 personeelsleden. Serco levert diensten aan overheidsinstellingen: “We hebben veel mensen met gespecialiseerde kennis binnen ons bedrijf die een belangrijke bijdrage kunnen leveren aan overheden. Ons motto is belastinggeld zo efficiënt mogelijk te benutten.” Belangrijke opdrachtgever is – nog steeds – ESA/Estec. “Wij leveren een breed scala aan mensen aan ESA, zowel hier in Noordwijk als in Spanje. Van administrateurs tot engineers”, vertelt Reith. “Maar we hebben veel meer in huis, we kunnen diensten op allerhande gebied leveren, we willen graag groeien in Nederland”, voegt hij eraan toe. “Werken aan onze naamsbekendheid is daarbij onmisbaar.”

Werk zonder uniform

Serco heeft wereldwijd ervaring met defensieprojecten. “Een heel breed werkterrein”, legt Reith uit. “Wij leveren mensen voor werkzaamheden op het gebied van facility management, het trainen van personeel tot het onderhoud van vliegtuigen en tanks. Zeg maar: al het werk waar je geen legeruniform voor aan hoeft te hebben. Wij kunnen een bijdrage leveren aan defensie, helemaal in de wetenschap dat er de komende jaren duizenden vacatures gaan ontstaan. Mooie bijkomstigheid is dat mensen die voor het uniform zouden kiezen hierdoor kunnen doorgroeien.” 

Minder kosten, meer resultaat

In 1993 haalde Serco in Engeland het eerste gevangeniscontract binnen. Sindsdien heeft het bedrijf zich ontwikkeld tot een expert op het gebied van het gevangeniswezen. In Australië heeft Serco in opdracht van de overheid een gevangenis ontworpen en verzorgt het beheer. Ook in Engeland beheert Serco een aantal gevangenissen. Het gaat dan om personeel, van schoonmaker tot directeur, maar ook ontwikkelt Serco opleidingen, trainingen en programma’s om een soepele terugkeer naar de samenleving te realiseren. “En dat doen we goed, blijkt uit de cijfers”, licht Reith toe. “Voor de helft van de kosten en met een daling in de recidive van 60 procent. Dus we zorgen er ook voor dat er in de toekomst minder kosten zijn. Dat past perfect bij ons motto dat je belastinggeld goed moet benutten. Nu staat Nederland bekend om de goede gevangenissen en beheer. Maar we kunnen van elkaar leren.”

Immigratiediensten

Serco bouwt en beheert niet alleen gevangenissen, ze zijn in het buitenland ook gespecialiseerd in immigratiediensten, vergelijkbaar met wat het COA (Centraal Orgaan opvang asielzoekers) in Nederland doet. Reith: “Ook die expertise komt uit Engeland, maar we zijn ook in andere landen actief. We zorgen voor goed onderdak en bieden begeleiding en integratietrajecten. Ook op dit gebied kunnen we wel degelijk een bijdrage aan Nederland leveren.”

Internationale expertise

Serco is zoals de naam al zegt een service company. Reith: “We kunnen service en diensten op allerhande gebied leveren. Dat hebben we wereldwijd bewezen, dan moet dat in Nederland ook kunnen, nietwaar? De expertise die wij wereldwijd opdoen, zou ik graag willen delen bij Nederlandse overheidsinstellingen die zich bezighouden met defensie, justitie en immigratie.”

Vergelijkbare berichten

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuwsberichten@kijkopnoord-holland.nl of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: