Kennisplatform voor noord holland

Lacoste viert zijn 90ste verjaardag

Geplaatst op 5 juni 2023
Lacoste viert zijn 90ste verjaardag

Lacoste viert zijn 90-jarige jubileum. Het merk ontstond 90 jaar geleden op de tennisbaan en is uitgegroeid tot een van de grootste merken in sportmode en streetwear. De krokodil viert zijn jubileum met ongekende energie – maar leeft in het heden en erkent de mensen die wereldwijd het kloppende hart van het label zijn.

Wie is de drijvende kracht achter de krokodil?

De oorspronkelijke krokodil, René Lacoste, voorzag zijn merk van de volgende kernwaarden: Franse elegantie, bewegingsvrijheid, savoir-faire, creativiteit en heruitvinden, waarden die gemakkelijk overgingen naar elk nieuw decennium.

In het begin vooral geliefd bij sporters, maar geïnspireerd door de elegantie van Renés sportieve familie en charismatische vrienden, begon de krokodil zich te verspreiden door Frankrijk, over tennis- en golfbanen, vervolgens buiten de sportvelden en daarna zelfs over de landgrenzen heen. En met elke nieuwe uithoek ter wereld die Lacoste aandeed, vond een unieke, culturele kruisbestuiving plaats. Met als gevolg dat het label niet alleen van grote invloed werd op de straatcultuur, maar er zelf ook door werd beïnvloed, op de catwalk bij modeshows opdook, samenwerkingsverbanden aanging met muzikanten, kunstenaars en ontwerpers, haar weg wist te vinden in de vintage retro-scene en bovendien omarmd werd door de popcultuur.

De iconische krokodil is vandaag de dag een krachtig, herkenbaar logo voor velen — het vertegenwoordigt een levend erfgoed dat in verbinding staat met de gemeenschap en altijd in beweging is.

Niemand had kunnen bedenken welke impact het merk zou hebben op mode en culturen die zo uiteenlopend en divers verspreid zijn. En nog belangrijker, de impact die deze gemeenschappen op het merk zouden hebben. De gemeenschappen van Lacoste blijven het merk doordrenken met hun uitbundige karakter door stil te staan bij de waarden van het merk en deze te herdefiniëren. Ze helpen de krokodil om mee te gaan met de tijd.

Een nalatenschap in beweging, Rene was de eerste die het deed

“Uitvinder: als ik een beroep op mijn visitekaartje moest zetten, dan zou ik dat er op zetten.” (René Lacoste, 1964)

Hij is de oprichter van Lacoste, internationaal tenniskampioen en een geniale uitvinder: René Lacoste. Hij werd in 1904 geboren in Parijs, en werd van jongs af aan ondergedompeld in de sport, hiertoe aangezet door zijn vader, een roeiliefhebber.

Maar Renés passie was tennis. Hij blonk er in uit en won zijn eerste toernooi op 17-jarige leeftijd in 1921.

Hij werd opgemerkt door tenniskampioene Suzanne Lenglen, die zowel een goede vriendin werd als zijn mentor op de tennisbaan en hem leerde om natuurlijk en bijzonder krachtig te bewegen.

In 1926, geïnspireerd door polospelers in Londen, verscheen René in een shirt met korte mouwen op de tennisbaan, waardoor hij nog meer bewegingsvrijheid had: het concept van functionele elegantie was geboren.

In 1933 ontmoette hij de industrieel André Gillier. Samen bedachten ze het LACOSTE L.12.12 poloshirt, een baanbrekend ontwerp. De L stond voor LACOSTE, 1 voor de unieke stof: katoen petit-piqué, 2 voor de versie met korte mouwen, en 12 voor het nummer van de versie die René Lacoste uiteindelijk uitkoos. Dankzij het gebruik van een nieuwe ademende stof, katoen petit-piqué, was het shirt was soepel en licht. Daarnaast was het voorzien van een afbeelding van een krokodil. Tegen het advies van zijn vrienden in had René besloten om zijn beroemde krokodil erop te laten borduren: de eerste Lacoste-polo was een feit.

Renés creatieve geest leidde ook tot een aantal belangrijke uitvindingen die niets met mode te maken hadden. Zo bedacht hij in 1928 een ballenkanon om zijn techniek te verbeteren. De machine leidde vele generaties tennisspelers op. En in 1963 bracht hij een revolutie teweeg in de tenniswereld met de uitvinding van het stalen tennisracket. Deze uitvinding zorgde voor een superieure aerodynamica en baande de weg voor het moderne tennisracket. Tot slot vond hij in 1971 de demper uit, een nieuwe trillingsdemper in het handvat van het tennisracket.

Vergelijkbare berichten

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuwsberichten@kijkopnoord-holland.nl of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: