Kennisplatform voor noord holland

Maarten Buitendijk: Steeds bredere blik op business

Geplaatst op 21 oktober 2021
Maarten Buitendijk: Steeds bredere blik op business

Van alle markten thuis. Als iets Maarten Buitendijk typeert, is dat het wel. De ondernemer bestiert niet alleen een internationale vishandel, hij runt ook een versmarktketen en zet voorzichtig de eerste stappen in de mineraalwaterbusiness. “Als ik een kans zie liggen, pak ik hem direct op.”

Overheid en maatschappij leggen de visserijsector het vuur aan de schenen: het mag allemaal wel wat duurzamer. Net als in andere sectoren klinkt de roep vanuit maatschappij en politiek om milieuvriendelijke maatregelen dan ook steeds luider. Daar is Maarten Buitendijk zeker niet ongevoelig voor. “Natuurlijk willen wij het liefst ook zo milieuvriendelijk en duurzaam mogelijk opereren. Een duurzame aanpak geeft een bedrijf bovendien de meeste toekomstkansen. Zo eenvoudig is het ook. Feit blijft dat de prijs uiteindelijk toch vaak nog doorslaggevend is. En dan vis je met je duurzame oplossing dus toch nog achter het net.” Want aan de meeste duurzame oplossingen hangt in het begin vaak wel een fors prijskaartje.

Box voor vis

Met zijn nieuwste project hoopt Maarten Buitendijk daar verandering in te brengen. Waar gaat het precies om? Alle vis wordt na de verwerking verpakt en getransporteerd in dozen. Dat zijn vrijwel altijd polystyreen exemplaren. “Die zijn voor eenmalig gebruik en vrijwel niet te recyclen. Milieutechnisch gezien uiterst onaantrekkelijk dus. Goede alternatieven waren er tot nu toe eigenlijk niet, aan wat er werd bedacht schortte altijd wel iets. Tot twee Spaanse broers afgelopen jaar de SUMBOX ontwikkelden, er patent voor aanvroegen en de doos op de markt brachten. De SUMBOX is een kartonnen doos die precies voldoet aan de eisen van de vishandel: hij is sterk, vochtbestendig, isolerend en vrijwel honderd procent afbreekbaar. Er zitten geen gaten in om het water af te voeren, maar een soort dubbele bodem.” Verder is de kartonnen SUMBOX heel goed te bedrukken met logo, tekst en foto’s, net wat de producent wil.

Grote dozen eerst

Buitendijk kwam via een Amerikaanse afnemer in contact met de Spanjaarden. Zij hadden voor hun SUMBOX in Spanje al afnemers gevonden, en wilden nu internationale stappen zetten. Maar de wereldmarkt bestormen is toch even wat anders dan via via in je thuisland. De SUMBOX internationaal in de markt zetten, dat ga ik nu voor ze doen.”
Maarten Buitendijk realiseert zich dat er nog heel wat hobbels te overwinnen zijn voor hij in die missie slaagt. Het eerste land waar Nederlof met SUMBOX zijn pijlen op gaat richten is Noorwegen. Niet alleen omdat duurzaamheid daar een breed omarmd principe is, maar ook omdat er veel zalmkwekerijen zitten en die gebruiken grote dozen. En laat nou het grootste formaat SUMBOX het beste concurrerend zijn met de ‘oude’ polystyreen doos. “Niet alleen in prijs – SUMBOX is zelfs iets voordeliger – maar zeker ook op andere punten. Zo is de box lichter en dunner waardoor er meer boxen op een pallet kunnen en er ook meer vis in past. Dubbele win dus.” Hoe meer visproducenten overstappen op de SUMBOX, hoe aantrekkelijker Nederlof en de Spaanse bedenkers ervan de dozen in de markt kunnen zetten en de productie kunnen opschalen. Met alle voordelen voor milieu van dien. “Die omslag naar duurzaam wil uiteindelijk elk visbedrijf maken. Maar het moet natuurlijk wel rendabel zijn.”

IJsberg in een glas

En dan dat andere zakelijke project waar hij zich recent in heeft gestort: mineraalwater. Die markt lijkt wel verzadigd, toch? Maar dan ken je Maarten Buitendijk nog niet. Dit mineraalwater komt van een Canadese producent die het water wint uit op drift geraakte ijsbergen die 15.000 jaar oud zijn. “Dit zogeheten Berg mineraalwater is frisser dan fris. Doordat het water helemaal niet in aanraking is gekomen met de grond kun je met recht zeggen dat ’t het puurste mineraalwater is dat er bestaat. Er zitten trouwens nauwelijks mineralen in – het is echt water van de zuiverste soort”, legt Maarten Buitendijk uit. Wat productsoort betreft, sluit water in elk geval mooi aan op zijn andere ondernemingen: de versmarkt en de vishandel. Maarten Buitendijk verwacht dat er bij de toprestaurants in Nederland wel interesse is voor dit bijzondere mineraalwater. Zelf was hij toen hij het in Canada een keer proefde in elk geval meteen verkocht. “Het is echt lekker water dat bovendien geserveerd wordt in een mooi vormgegeven fles. Alsof het direct vanaf de ijsberg in je glas wordt geschonken.” Het mineraalwater mag er eenmaal in het glas heel gewoon uitzien, er zit in elk geval wel een bijzonder verhaal achter.

Sportieve sponsor

Last but not least: Nederlof is fervent sponsor. Met zijn bedrijf ondersteunt Maarten Buitendijk verschillende teams en verenigingen met een financiële bijdrage of door materialen aan te schaffen. “Gezien de marktomstandigheden – covid – draait ons bedrijf goed. Dan vind ik het niet meer dan normaal om de sponsoring gewoon door te laten lopen. En anders eigenlijk ook wel: die sportteams hebben het hard nodig.” Sponsoring is voor Maarten Buitendijk bijna een plicht als ondernemer, hij gunt het ‘zijn’ sporters, teams en clubs meer dan honderd procent. “Sponsoring zie ik echt als iets wat er gewoon bij hoort. Dat heeft niets met investeringen of rendementen te maken. De gunfactor is groot.” Onder de gesponsorde sporters zijn onder meer de rolstoelhockeyers van de Kennemer Keien uit Overveen, het eerste dameselftal en de jeugd van Excelsior, alle teams van Telstar, de jeugd van Sparta, de rolstoelhockeyers van Oranje en die van Jong Oranje. “Ik probeer regelmatig ook naar wedstrijden te gaan, dat maakt sportsponsoring natuurlijk extra leuk. In die zin krijg je er zeker wel wat voor terug.”

Vergelijkbare berichten

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuwsberichten@kijkopnoord-holland.nl of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: