Kennisplatform voor noord holland

Ondernemersvertrouwen maakt historische duikvlucht

Geplaatst op 25 augustus 2020

De tijd dat het lidmaatmaatschap van een ondernemersvereniging automatisch van ouder op kind overging, ligt ver achter ons. Maar de coronacrisis laat zien dat de toegevoegde waarde van een vereniging nu groter is dan ooit. De leden van VNO-NCW West laten dat de nieuwe generatie ondernemers inzien.

Het ondernemersvertrouwen maakt een historische duikvlucht en een derde van de bedrijven kampt met omzetdaling van 40 tot 100 procent (VNO-NCW-enquête onder branches). Het zijn kille cijfers. De emoties komen los in de ondernemersverhalen die in de regionale ondernemersvereniging VNO-NCW West rondgaan. “Normaal gesproken zijn wij dé specialist voor transport naar Italië. Toen dat land op slot ging, viel vrijwel alles stil voor ons”, vertelt een transportondernemer in Westland somber. Een directeur-grootaandeelhouder met een congresbureau in Heemstede geeft aan: “Dit wordt zonder twijfel het zwaarste jaar in twintig jaar als ondernemer. Normaal gesproken zijn de maanden mei en juni hoogseizoen voor onze sector. Tot in het voorjaar van 2021 is de kalender leeg.”

Steun

Sinds de intelligente lockdown begin maart werd afgekondigd, heeft de overheid in razend tempo een breed pakket steunmaatregelen voor ondernemers samengesteld. Voorbeelden zijn de NOW-regeling op rijksniveau, nood- en herstelfondsen op provinciaal niveau en kwijtschelding van belastingen op gemeentelijk niveau. Ook op Europees niveau wordt een herstelprogramma opgezet. Alles bij elkaar gaat het om honderden regelingen en een heleboel geld. In Nederland zitten VNO-NCW en MKB-Nederland bij de ministeries aan tafel om het pakket mede vorm te geven, VNO-NCW West doet dat aan de tafel van provincies en gemeenten in Noord- en Zuid-Holland. De inbreng van de leden, waarmee VNO-NCW West dagelijks contact heeft, is cruciaal. Zij kunnen aangeven of de steun voldoende is en of de regelingen in de uitvoering werken. Het steunpakket wordt continu verbeterd en uitgebreid.

Solidariteit

“De samenwerking tussen overheid, werkgevers en werknemers is nog nooit zo effectief geweest”, constateert Audrey Keukens, voorzitter VNO-NCW West en partner bij public affairsbureau Dröge en van Drimmelen. “Die is gestoeld op solidariteit. Naar de ondernemersverhalen die we ophalen binnen onze vereniging, luistert iedereen aandachtig.” Ondernemers brengen ook creatieve oplossingen naar voren om de crisis door te komen. Zo heeft een Delfts bedrijf zijn bioreactoren ter beschikking gesteld voor universitair onderzoek naar een vaccin. Een sociaal ondernemer in Uitgeest schoolt sekswerkers om.

Online bijeenkomsten

Keukens: “We organiseren wekelijks online bijeenkomsten met leden. Zij willen elkaar helpen en inspireren, en delen hun ervaringen, bijvoorbeeld over hoe je personeel een hart onder riem steekt en gemotiveerd houdt. Uitsluitend met vereende krachten kun je goed uit de crisis komen. Samenwerken is van levensbelang. De crisis leert ons de ondernemersvereniging weer op waarde te schatten.”

Vergelijkbare berichten

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuwsberichten@kijkopnoord-holland.nl of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: