Kennisplatform voor noord holland

Opening klimaatbestendige voorbeeldtuin bij Ateliers 2005

Geplaatst op 19 april 2023
Opening klimaatbestendige voorbeeldtuin bij Ateliers 2005

Op 4 april opende wethouder Floor Gordon (Duurzaamheid) tijdens de landelijke ‘Week van de Groene Tuin’ een klimaatbestendige voorbeeldtuin bij Ateliers 2005. In de tuin, die is aangelegd op een deel van het plein aan de Van Weerden Poelmanlaan, kunnen inwoners zien hoe ze maatregelen kunnen nemen om hun eigen omgeving voor te bereiden op de toekomst.

Floor Gordon vertelde over het voorkomen van wateroverlast na hevige buien, het bieden van verkoeling bij hitte en het vasthouden van water bij droogte. “Een groene leefomgeving is goed voor welzijn en gezondheid. Met de voorbeeldtuin willen we inwoners motiveren hun eigen tuin of omgeving beter voor te bereiden op de toekomst. We hebben hier ruim 30% van het versteende plein omgevormd naar groen. De gewipte tegels zijn hergebruikt tot een zitmuur die in de tuin te zien is. In het midden van de tuin ligt een natuurvriendelijke laagte, een wadi, bedoeld voor het tijdelijk vasthouden van regenwater.”

Samen met inwoners

Het voorbereiden op het veranderende klimaat is standaard onderdeel van alle projecten van de gemeente. Het klimaatbestendig maken van de stad kan de gemeente Amstelveen niet alleen. Dit moet samen met inwoners. “Daarom stimuleren we inwoners om tuintegels te wippen, bomen en ander groen te planten, een groen dak of een geveltuin aan te leggen. Nu kunnen Amstelveners ook in de voorbeeldtuin ideeën op doen. De komende tijd zal de beplanting in de tuin steeds meer in bloei komen.”

Tips voor mensen met én zonder groene vingers

Een deel van de klimaattuin is ingericht voor inwoners met ‘groene vingers’, die graag tuinieren. Daarnaast zijn er onderhoudsarme voorbeelden, zoals het plaatsen van een regenton of het planten van bodembedekkers. Deze lage planten groeien breeduit, bedekken een groot oppervlakte en gaan de groei van onkruid tegen. Naar aanleiding van een motie van oud-raadslid Sandra van Engelen staat er midden in de tuin een ‘verhalenbank’. Inwoners kunnen hier met de telefoon een code scannen en luisteren naar verhalen over de geschiedenis van de omgeving.

Tijdens de opening

Bij de opening waren omwonenden, atelierhouders, groenprofessionals en geïnteresseerden aanwezig. De aanwezigen kregen een rondleiding. Aannemer, boomkwekerij en ontwerpers van ‘de verhalenbank’ presenteerden zich.

Vergelijkbare berichten

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuwsberichten@kijkopnoord-holland.nl of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: