Kennisplatform voor noord holland

Peter Boer: ‘Wij staan heel dicht bij onze klanten’

Geplaatst op 10 augustus 2020
Peter Boer: ‘Wij staan heel dicht bij onze klanten’

Handalcohol met het logo van SPIE erop. Het zou zomaar kunnen dat je zo’n flacon ergens in Nederland tegenkomt. Want als klanten van SPIE handalcohol nodig hebben, zorgt Peter Boer ervoor dat het er komt. “Een klant van GreenFox, een circulair initiatief van SPIE, maakte vóór de Coronacrisis wodka met een smaakje. Nu maakt deze ondernemer medicinale alcohol. Ik heb daar een handpomp bij gevonden met een sensor erin die werkt op langdurige werkende accu’s.” Boer wil maar zeggen: “Sámen doe je wat nodig is.”

SPIE is een internationale onderneming gespecialiseerd in installatietechniek. Maar door slim te sturen op techniek en verduurzaming was SPIE ook vóór de Coronacrisis al veel meer voor haar klanten: adviseur en (sparrings)partner. “Juist daardoor weten mensen dat ze ons ook vragen kunnen stellen die niet direct gaan over installatie en onderhoud. Natuurlijk willen wij helpen kantoren in te richten volgens de anderhalve meter-regels. Advies over de nieuwe routing in je pand, schermen plaatsen, bestickering nodig voor je algemene ruimtes? Regelen we voor je.”

Technisch en ander advies

Wel direct verbonden met installatiewerk zijn de werkzaamheden die SPIE verricht aan klimaat- en ventilatiesystemen in (kantoor)gebouwen. “Hygiëne en schone, verse lucht helpen tegen verspreiding van virussen. Soms helpt het al om andere filters in je systeem te plaatsen. Dit moeten wel filters zijn met een hoge dichtheid, zodat er geen deeltjes kunnen ontsnappen die anderen kunnen besmetten.” SPIE deed hier ervaring mee op in onder andere het Erasmus MC. “Alle kennis die wij bij klanten opdoen en weer inzetten bij anderen, maakt van ons meer dan een dienstverlener. SPIE is echt een technisch adviseur. We doen zoveel meer dan kabels trekken en dat is nu net onze toegevoegde waarde in deze tijd: wij kunnen gebouwen zo veilig en comfortabel mogelijk maken. Thuiswerken heeft in deze periode een grote vlucht genomen, dat gaat ook niet meer verdwijnen. Maar mensen moeten ook weer veilig op kantoor kunnen zitten.”

Data delen in vertrouwen

Dat kan met behulp van data. “Eén van onze klanten had een groot kantoorpand met meerdere verdiepingen. Een duurzaam en intelligent ingericht gebouw, waar je op elk moment in het systeem kun zien hoeveel mensen er zijn en in welke ruimtes. Wij hebben de verzamelde data geanalyseerd en kwamen tot de ontdekking: de bovenste verdieping kon wel op slot. Daar gebeurde niets, totaal overbodig. Onze klant verhuurt die ruimte nu aan een andere partij. Een veel efficiënter –en goedkoper – gebruik van het gebouw.” Data delen en laten analyseren vergt een vertrouwensband. “We krijgen een ander soort samenwerking met onze klanten, we zien elkaar als partners. Klanten waarderen het ook dat wij heel lokaal werken en precies weten hoe de markt hier in elkaar zit. SPIE heeft 4500 medewerkers, maar wij krijgen de ruimte om ons aan te passen aan de lokale economie en om nieuwe initiatieven te ontplooien. Wij staan zo heel dichtbij onze klant en hun business.”

In dat licht is het ook niet vreemd dat een klant die vleeswaren produceert, SPIE vraagt om hun technische dienst te vormen. “De TD-ers van deze klant gingen bijna allemaal met pensioen. Wij hebben aangeboden een vast team beschikbaar te stellen. Dat doen we voor meer klanten: bij TU Delft werken wel twintig mensen van ons in de technische dienst.”

Bedrijven moeten zich aanpassen aan de nieuwe economie en dat betekent daar zijn waar je nodig bent. “Wat heeft handalcohol te maken met techniek? Niks. Maar je creëert wel meerwaarde voor je klant.” En stiekem vindt Peter Boer het ook erg leuk om uit te zoeken. “Ook omdat ik weer de kans heb gekregen mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aan het werk te zetten, net als bij ons GreenFox-project. Zij verpakken de handzeep. Zo komt alles weer samen.”

The Road to Paris

Ook de energietransitie staat niet on hold tot de Coronacrisis voorbij is, als het aan SPIE ligt. Integendeel. “Vijf bedrijven, waaronder SPIE, pakken projectmatig bezig de verduurzaming van kantoren aan. Dat doen we onder de naam The Road to Paris. Startpunt was het Klimaatakkoord dat in Parijs is afgesproken: op 1 januari 2023 moet elk kantoorgebouw energielabel C hebben. Maar van 60 miljoen m2 kantoorruimte is nog helemaal niet bekend welk label het nu zou moeten hebben. Veel ondernemers moeten nog beginnen advies in te winnen. Wij hebben gezien dat daar dure adviesbureaus op inspringen en organisaties zomaar twee jaar verder zijn voordat er echt iets wordt uitgevoerd. Dat kan natuurlijk niet: dan haal je straks die deadline niet. Het kan sneller en goedkoper.”

De klant krijgt na een quick scan een compleet advies met reële prijzen. “Concreet en snel, met zekerheid voor de ondernemer.” Energielabel C is voor de meeste gebouwen wel te behalen, weet Boer. “Het begint altijd met manieren zoeken om energie te besparen: licht uit als je de kamer uit gaat, airco pas aan als de kachel uit is, kozijnen dichtkitten, dat soort dingen. Ledverlichting, een verwarmingspomp, een nieuwe airco, een goed werkend ventilatiesysteem: ook allemaal mogelijk. Wij maken het plaatje compleet, de ondernemer beslist.”

Nu even geen duurzaamheid omdat de toekomst onzeker is? “Dan steek je de kop in het zand. Verduurzaming moet in ons systeem zitten. Het is ook een verdienmodel: duurzame maatregelen verdien je terug en veel sneller dan je denkt. Sterker nog: het levert je geld op! We informeren je er graag over.”

Vergelijkbare berichten

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuwsberichten@kijkopnoord-holland.nl of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: