Kennisplatform voor noord holland

Proeftuin tussen staal en glas

Geplaatst op 23 oktober 2020

Zodra je station WTC-Zuid in Amsterdam bent uitgestapt, kun je het pand van Circl aan het Mahlerplein haast niet missen. Het paviljoen van twee verdiepingen wordt omringd door reuzen van staal en glas en staat in de ‘voortuin’ van initiatiefnemer ABN Amro. Circl is een bijzondere ontmoetingsplek annex restaurant annex vergaderlocatie annex proeftuin: praktisch alles is circulair. Van vergaderstoel tot toilethanddoekjes: alles is duurzaam, milieuvriendelijk geproduceerd, groen of herbruikbaar. Tijdens de coronacrisis was het stil bij Circl. “Maar nu zijn we weer back in business”, aldus programmamanager Bart den Otter.

Met een beetje geluk word je ontvangen door de enige Circl-medewerker die je – in deze tijden van corona – fysiek mag begroeten: kantoorhond Chief. Bezoekers lopen meteen het ruime restaurant in waar hout, staal en leer voor een robuuste uitstraling zorgen. Grote houten tafels met kloeke banken staan uitnodigend klaar. Een groep collega’s van een naburig kantoor zit aan zo’n tafel te lunchen, allemaal keurig op anderhalve meter afstand van elkaar. Wat op de houten planken ligt – de ‘borden’ zijn gemaakt van hout afkomstig van bomen uit de omgeving – ziet er smakelijk uit. “We serveren heerlijke en eerlijke gerechten met groente in de hoofdrol, passend in ons circulaire concept”, vertelt Marjan Oosting, general manager van de Circl-horeca.

Streven naar zero waste

En dat betekent dat er voornamelijk met regionale producten en leveranciers wordt gewerkt. Vis komt uit de Noordzee en Waddenzee, wijn onder meer uit Nederland. “Ook kopen we overschotten van supermarkten in. Onze chef-kok Rudolf Brand, die gespecialiseerd is in groente, maakt daar de heerlijkste gerechten van. Zo redden we heel wat groente en fruit”, lacht Oosting. “We streven naar zero waste. Als we zelf iets overhouden, maken we er ook weer iets van. Zo laten we zien dat voedselverspilling niet nodig is.”

Energiezuinig

De vele weckpotten met inhoud die op lange planken in het paviljoen te zien zijn, staan er dan ook niet voor de sier. Op termijn zal dat op een bord terechtkomen. De ingemaakte groente heeft ook geen koeling nodig en dat past bij het streven zo weinig mogelijk energie te verbruiken. Zo is er ook geen kilowatt-slurpende frituur in de keuken te vinden. “Tijdens een zakenborrel krijg je bij ons geen vleesbitterbal, maar een oesterzwam-bitterbal uit de oven”, aldus Oosting. “Naast duurzaam is het ook nog eens heel erg lekker wat chef Rudolf je voorschotelt”, voegt collega Bart den Otter toe.

Gebouw met een verhaal

De keuken van het restaurant is letterlijk een proeftuin, er wordt op diverse fronten geëxperimenteerd. Net als in het hele pand van Circl, dat volgens Den Otter een groot ‘learning living lab’ is: “We doen dit niet alleen voor onszelf, maar we willen onze kennis op het gebied van duurzaamheid en circulair leven en werken juist delen met andere bedrijven en ondernemers. Hier speelt copyright geen rol, we willen juist ‘right to copy’ benadrukken.” De kennis wordt gedeeld tijdens workshops en evenementen die door Circl worden georganiseerd. “Daar zitten grote bedrijven én kleine ondernemers uit heel Nederland bij elkaar en dat leidt soms tot mooie kruisbestuivingen. En ze kunnen in ons pand zien en zelf ervaren hoe je circulair een bedrijf kunt runnen.”

‘Hybride’ vergaderen

Operational manager Caroline Kwakkernaat merkt aan het aantal aanvragen dat de behoefte aan locaties waar men met collega’s kan vergaderen, brainstormen of teambuilden, weer toeneemt. Ook start Circl de eigen evenementen weer op, conform de anderhalve-meter-richtlijnen. Er zijn tien vergaderruimtes van verschillende grootte, alle met een eigen karakter en stuk voor stuk ingericht met duurzaam of gerecycled materiaal. Zo zijn de tafels in vergaderzaal 5 gemaakt van oude voordeuren. Vanwege coronamaatregelen kunnen die ruimtes niet volledig benut worden. “Maar we hebben de faciliteiten om hybride te vergaderen en evenementen te organiseren. Met camera’s en online verbindingen kunnen collega’s en deelnemers hier en op een externe plek toch met elkaar overleggen, een combinatie van offline en online”, legt Kwakkernaat uit. “Naast veilig en coronaproof is Circl ook nog eens een fijne plek om bij elkaar te komen. Het is een pand met een bijzonder verhaal.”

Rondleidingen

Het enthousiasme straalt van alle Circl-medewerkers af: “We vertellen tijdens rondleidingen graag over dit pand en hoe we hier werken. Gooi er een kwartje in en we gaan los”, lacht Den Otter. “Iedereen die hier op bezoek komt vindt het een fascinerend concept, vooral ook omdat we het zo consistent hebben doorgevoerd. Vergaderruimtes, horeca, toiletten, grondstoffen, inrichting, bekleding: alles is circulair bij Circl. We fungeren daarom graag als platform waar kennis met andere bedrijven en ondernemers gedeeld wordt. En waar je tijdens een training, workshop of evenement van elkaar leert je eigen bedrijf en dus ook de wereld weer een stukje duurzamer te maken. Daar doen we het voor.”

Vergelijkbare berichten

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuwsberichten@kijkopnoord-holland.nl of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: