Kennisplatform voor noord holland

Schaatsster Irene Schouten over fit blijven in coronatijd: ‘Zorg ervoor dat je een doel hebt’

Geplaatst op 8 januari 2021
Irene Schouten

“Je stopt niet voor iets af is, voordat je je doel hebt bereikt. Dat heb ik van huis uit meegekregen”, aldus schaatsster Irene Schouten. “Wij hebben thuis een tulpenkwekerij. Vroeger, als ik bij mijn vader op het land aan het werk was en het begon te regenen, maakten we ons werk ook gewoon af. Die mentaliteit zit er in en zo behaal je ook doelen: doorzetten en afmaken waar je aan begonnen bent.”

Deze mentaliteit levert de vlotte Andijkse titel na titel op, op de schaatsbaan, in het marathonschaatsen en de massastart. Op de massastart veroverde Irene al zeven keer NK-goud. Maar op het NK afstanden in Heerenveen veroverde ze onlangs ook twee titels: die op de 3 en 5 km. In lokale media werd de ‘koningin van de massastart’ al omgedoopt tot ‘de koningin van de lange afstanden’.  Die lange afstanden smaken naar meer, maar het marathonschaatsen komt niet op een lager pitje te staan. “Wedstrijdritme is nu heel belangrijk. Ik voel me goed en de voorbereidingen gaan ook goed, dus ik ga er volledig voor.” Het hoogste doel: “Olympisch goud!”

Succes behalen met subdoelen

Een vreemd jaar is het wel: Corona gooit ook voor topsporters roet in het eten. “Het trainen gaat gewoon door. Gelukkig zijn de sportscholen open, maar ook thuis train ik veel. En we hebben met ons commerciële team een speciale topsportstatus: we mogen samen trainen – wel met inachtneming van de anderhalve meter.” Alleen trainen is niet zo leuk als samen. “Het is mentaal zwaarder, maar ik houd het wel vol. Ik kan me er best goed toe zetten.”

Irene is sportverslaafd, dat geeft ze ruimhartig toe. Maar ‘gewone mensen’ die in deze coronatijd ook fit willen blijven, hoe kunnen die dat het beste aanpakken? “Ik word vaak gevraagd: wat moet ik doen om af te vallen en fit te blijven? Ik besteed hier ook aandacht aan op mijn sociale media. Wat belangrijk is, is om jezelf een doel te stellen en je daar aan te houden. Dat doe je het makkelijkst door subdoelen op te stellen: kleinere stappen die goed haalbaar zijn en waardoor je steeds kleine succesjes haalt.”

Haalbare doelen en een voldaan gevoel

De volgende tip: denk niet ‘ik moet nog sporten’. “Als je eenmaal bezig bent, gaat het eigenlijk altijd lekker. En als je klaar bent, heb je echt een voldaan gevoel. Richt je daarop: op de beloning. Spreek met jezelf een tijd af waarop je met je work-out of training begint en houd je daar aan. Zin of niet!”
Nog een tip: wees realistisch. “Je valt echt niet in één week vijf kilo af. Stel doelen waarvan je weet dat ze haalbaar zijn.” Internet is niet per se je vriend wat dat betreft. “Er staan zoveel artikelen over sporten op die niet waar zijn. Bijvoorbeeld dat je na een krachttraining allemaal eiwitshakes moet nemen… Je lichaam kan per kilogram maar een bepaalde hoeveelheid eitwit afbreken: meer dan dat heb je niet nodig. Mensen worden vaak een beetje voor de gek gehouden, trap daar niet in.”

Een broodje kaas

En qua voeding? Daar gaat de Noord-Hollandse ook heel nuchter mee om. “Niet teveel eten, maar ook niet te weinig: het is niet zo ingewikkeld. Na een training eet ik een broodje kaas: daar zitten eiwitten in voor herstel, maar ook koolhydraten. Daar let ik op.” Diëten is uit den boze wat Irene betreft. “Een gezonde levensstijl die je écht volhoudt heb je veel meer aan. Begin je gewoontes te veranderen met kleine stapjes: geen suiker meer in je thee, of geen koekje bij de koffie. Kleine dingen die wél helpen.”

In deze coronatijd zijn mensen meer gaan wandelen en fietsen: helpt dat voldoende om fit te blijven? “Eigenlijk heb je af en toe wel wat intensievere training nodig, ook voor spieropbouw. Maar niet iedereen kan dat doen. En als je heel fysiek werk hebt, is er niets mis met je spieropbouw!”

Een sporttip: skeeleren. Irene behaalde voorheen kampioenschappen in het inline skaten, tot het schaatsen steeds beter ging. “Maar het is nog steeds een supergoede training, je wordt er echt heel fit van. En dat kun je ook gewoon op straat doen.”

Irene en haar teamgenoten trainen zeven dagen per week. “Dat hoef je natuurlijk niet te doen. Maar kom wel regelmatig in beweging. Stel jezelf dat hoofddoel en die subdoelen. Van het behalen van je subdoelen krijg je nieuwe energie!”

Ambassadeur Fitnessclub Nederland
Irene is al sinds 2017 ambassadeur van Fitnessclub Nederland. “Zij sponsoren mij en ik geef soms clinics: schaatsles of spinningles. Zij geven mij veel steun en support om mijn doelen te behalen. Bovendien kan ik er zelf fijn trainen.”

Vergelijkbare berichten

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuwsberichten@kijkopnoord-holland.nl of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: