Kennisplatform voor noord holland

Autotaalglas Alkmaar: Slimmere auto? Dan ook slimmere monteur

Geplaatst op 31 december 2021
Slimmere auto? Dan ook slimmere monteur

Ai! Een sterretje in je voorruit. Dat het verstandig is om dat zo snel mogelijk te laten herstellen weet bijna iedereen. Snelle en vakkundige reparatie wordt voor steeds meer auto’s nóg belangrijker. “Als een ster eenmaal een barst is, moet niet alleen de hele voorruit vervangen worden, maar bij steeds meer voertuigen ook het rijhulpsysteem opnieuw worden ingesteld.” Vanaf 2022 worden alle nieuwe auto’s in de EU uitgerust met een minimum aantal rijhulpsystemen, ook bekend als ADAS: Advanced Driver Assistance Systems. Zo worden onder andere lane departure warning, parkeersensoren, verkeersbordherkenning, adaptive cruise control en automatische snelheidsbeperking verplicht. Belangrijkste doel van die systemen: minder verkeersdoden. “Ronduit goed nieuws voor de verkeersveiligheid natuurlijk. Wél moeten automobilisten er bij stilstaan dat al die extra technologie ook van invloed is op het onderhoud en schadeherstel van hun auto. Juist bij kleine schade is het slim om daar zo snel mogelijk iets aan te laten doen”, vertelt Martijn Vrijheid, sinds 2017 manager van Autotaalglas Alkmaar.

Kalibratie

Sommige van die rijhulpsystemen werken met een camera die direct achter de voorruit zit. “Wordt de voorruit vervangen, dan moet de monteur volgens de richtlijnen van de fabrikant ook het rijhulpsysteem opnieuw instellen. Een ruit vervangen wordt steeds complexer. Neemt een reguliere voorruitvervanging ongeveer anderhalf uur in beslag, vervanging van een voorruit met rijhulpsysteem duurt al gauw twee keer zo lang.” Dat zogeheten kalibreren is heel precies en secuur werk. Een minuscule afwijking van de camera scheelt op het wegdek zo een halve meter – een juiste instelling is dan ook cruciaal voor een optimale werking van het systeem.

Daarnaast is snelle actie bij schade ook van belang vanwege de veiligheid. “De voorruit zit vastgelijmd aan de carrosserie en is daarmee onderdeel van de stijfheid ervan. Heb je een barst in de ruit en bots je, dan werken de airbags niet optimaal. De airbag zoekt waar hij het makkelijkst zijn kracht kwijt kan en dat is in de barst in de ruit. Je snapt dat je als bestuurder of bijrijder dan niet zo goed beschermd bent.” 

Volop knowhow

“Ongeveer één op de drie auto’s beschikt nu al over één of meer rijhulpsystemen, het hangt van het merk en het type auto af welke. Alleen speciaal opgeleide monteurs mogen dan de voorruit vervangen en het rijhulpsysteem opnieuw instellen”, vertelt Vrijheid. Zijn team bestaat uit zulke specialisten. “We hebben de tools én de kennis om elke voorruit vakkundig te vervangen én kunnen beoordelen of het rijhulpsysteem nog naar behoren functioneert.” De monteur checkt of de specifieke toepassing nog goed werkt of waarom dat niet zo is. “Dat vraagt behoorlijk wat technologische knowhow, dat doe je er niet zomaar even snel bij.”
Dat alle vestigingen van Autotaalglas zijn aangesloten bij de FOCWA – de brancheorganisatie voor schadeherstelbedrijven – telt als een keurmerk: ze voldoen aan de eisen rondom opleiding, nascholing en vakmanschap. “In alle vestigingen lopen kalibreerspecialisten rond.”

Zakelijke rijders

Personenauto’s, bestelbusjes, bedrijfswagens en vrachtauto’s: bij Autotaalglas Alkmaar zien ze elke dag alles voorbijkomen: particulieren en zakelijke rijders. “Voor al onze klanten geldt dat ze een gratis leenauto – een MINI – kunnen gebruiken. En in geval van nood kunnen we ook op locatie in actie komen.”

Vergelijkbare berichten

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuwsberichten@kijkopnoord-holland.nl of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: