Kennisplatform voor noord holland

Starterslening voor meer Amstelveners per 1 oktober

Geplaatst op 30 september 2020

Amstelveen heeft de regels rond de gemeentelijke starterslening verruimd, zodat meer inwoners er gebruik van kunnen maken.  “De nieuwe regels gaan per 1 oktober in”, zegt wethouder Rob Ellermeijer tijdens de allereerste ‘Week van de Starter’.

Amstelveners kunnen met de starterslening het verschil overbruggen tussen de prijs van de woning en het bedrag dat zij bij de bank kunnen lenen. “We zagen dat er te weinig gebruik werd gemaakt van onze regeling”, zegt Ellermeijer. “Daarom hebben we het aangepast.” Het voorstel is woensdag 23 september aangenomen door de gemeenteraad.

Aangepaste voorwaarden

Starters kunnen een gemeentelijke lening krijgen bij een woningprijs onder de grens van de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) van 310.000 euro. Voor woningen met energiebesparende en kwaliteitsverbeterende maatregelen is dat 328.600 euro. De starterslening kon in de oude situatie 20 % van de kostengrens zijn, maar niet meer dan 40.000 euro. “Dit maximum is geschrapt in de nieuwe situatie”, zegt Ellermeijer. “Ook laten we de oude inkomensgrens van 45.000 euro vrij.” Amstelveners die gebruik willen maken van een starterslening kunnen terecht op www.amstelveen.nl/starterslening

Doelgroepen

De starterslening is in eerste instantie bedoeld voor Amstelveners. “Maar we willen de regeling ook graag openstellen voor specifieke doelgroepen die zich hier moeilijk kunnen vestigen, bijvoorbeeld zorgpersoneel en leraren ook van buiten Amstelveen“, zegt Ellermeijer. “Amstelveen biedt hen graag perspectief op een passende woning.”

De week van de starter

De Week van de Starter wordt dit jaar voor het eerst georganiseerd en vindt plaats van 28 september tot en met 4 oktober. Het is een gezamenlijk initiatief van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en organisaties uit de woonsector. Om starters beter te ondersteunen bij het zoeken naar een eerste koop- of huurwoning, is in de Week van de Starter de website https://startenopdewoningmarkt.nl/ gelanceerd. Deze website voorziet in de behoefte van starters om alle informatie op één centrale plek te vinden. Op de website vinden starters betrouwbare en complete informatie over de mogelijkheden die er voor hen zijn op de koop- en huurmarkt. Denk aan stappenplannen, checklists en professioneel advies van woningexperts.

Vergelijkbare berichten

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuwsberichten@kijkopnoord-holland.nl of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: