Kennisplatform voor noord holland

Superbooster voor start-ups & scale-ups

Geplaatst op 22 november 2021
Superbooster voor start-ups & scale-ups

Noord-Holland zet hoog in op duurzaamheid. Aan de ambities van de provincie ligt het niet: met de programma’s van GO!-NH ondersteunen bestuurders, CEO’s en andere experts start-ups en scale-ups om hun duurzame product of dienst beter in de markt te zetten. “We zetten vol in op maximale economische én maatschappelijke impact.”

Stel, je hebt een mooi, innovatief product ontwikkeld en het verkoopt als een dolle. Je bent klaar om de volgende stap te zetten met je bedrijf: kwestie van versnellen en opschalen. Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan. “Vaak zie je dat ondernemers heel goed zijn in hun vak, maar niet goed weten hoe ze de groei van start-ups moeten oppakken. Of dat ze wel een idee hebben welke volgende stappen ze willen zetten, maar niet de juiste mensen kennen om dat snel en efficiënt te doen”, legt Abdellah Ezzerari uit. Hij is projectmanager bij het Ontwikkelingsbedrijf Noord-Holland Noord, samen met Innomics en de provincie Noord-Holland de drijvende krachten achter het economische acceleratieprogramma.

Indirecte groei

Belangrijkste doel van GO!-NH is economische versnelling realiseren bij deelnemende bedrijven. Bedrijven die meedoen krijgen geen zak geld, maar juist de ondersteuning die ze nodig hebben om hun bedrijf te laten groeien. Want in die groei zit de échte economische winst. “Bedrijven die groeien, gaan investeren. Die nemen mensen aan, bestellen apparatuur bij leveranciers, huren juridische expertise in, kopen een bedrijfspand, enzovoorts”, legt Ezzerari uit. Bij het Ontwikkelingsbedrijf maken ze onderscheid tussen directe groei – de groei van start-ups zelf – en indirecte groei – de groei van de lokale en regionale economie om het bedrijf heen. “En vooral die indirecte groei heeft natuurlijk een enorm positieve impact op de Noord-Hollandse economie in zijn geheel. Met GO!-NH willen we dat verwezenlijken.”

1-op-1 aanpak

GO!-NH focust expliciet op de situatie bij de deelnemende start-ups en scale-ups, maar ook het innovatieve mkb. “Elk bedrijf krijgt een coach die samen met de ondernemer gaat bepalen welke ondersteuningsbehoefte er is. We werken bijvoorbeeld aan de ontwikkeling van nieuwe vaardigheden bij de ondernemers, of leggen connecties met relevante partijen die de start-ups kan helpen groeien naar de volgende fase. Met als bovenliggend doel het Noord-Hollandse ecosysteem van duurzame innovatie zodanig te activeren, te verbinden en te laten groeien dat zoveel mogelijk mensen en bedrijven van het succes van een paar start-ups profiteren”, vertelt Ezzerari. Hoewel de bedrijven dus geen zak geld krijgen, denken de mensen achter GO!-NH wel mee over het aanboren van financieringsbronnen en het aanvragen van subsidies, maar ook hoe het bedrijf interessant wordt voor investeerders. “We zorgen voor allerlei nieuwe kruisbestuivingen en faciliteren de ondernemers in het versterken van hun netwerk. De bij-effecten daarvan zijn immens – ondernemers met veel connecties komen altijd verder met hun idee.”

Automatiseringsbedrijf Vitasys deed in februari mee aan het GO!-NH versnellingsprogramma – en hoe. Vier maanden na de inschrijving heeft directeur innovatie André Hundman een zusterbedrijf opgericht en heeft hij een compleet nieuwe markt aangeboord. “GO!-NH heeft ons bedrijf een enorme boost gegeven.”

Een van de initiatieven waar Vitasys mee bezig is, is een 3D-scanner waarmee gebruikers makkelijk zelf een ruimte vastleggen in een 3D-tour. “Gebruikers maken een digitale kopie van hun bedrijf, winkel, ziekenhuis, school of museum. Bezoekers kunnen vervolgens virtueel rondlopen vanaf elke computer, smartphone of tablet. Dat scheelt enorm veel reisbewegingen. Scholen kunnen bijvoorbeeld digitale open dagen houden, bedrijven ontvangen relaties in een virtuele beursstand met interactieve presentaties, consumenten kunnen op afstand winkelen, en ga zo maar door. Het systeem is ook uit te breiden met augmented reality, waarmee indoor navigatie mogelijk wordt. Waardevol voor bijvoorbeeld monteurs die een kachel of koffiemachine komen repareren. Zij worden met de app direct naar de juiste plek in het gebouw geleid en krijgen meteen op hun scherm de technische gegevens te zien en wat er moet gebeuren. Er zijn zoveel toepassingen te bedenken.”

Intensief

Het GO!-NH programma was zeker niet vrijblijvend. Drie maanden lang krijgen de deelnemers ondersteuning van coaches en experts en doorlopen een omvangrijk programma van workshops. “Vanwege corona was alles online. Elke woensdag volgden mijn collega Jasper van der Klooster en ik de hele dag sessies vanachter de pc en werkten we opdrachten uit. Elke vrijdag hadden we een overleg van een uur met onze coach. Hij hield ons steeds goed in de pas en gaf allerlei nuttige tips. Het waren drie intensieve maanden, maar het heeft enorm veel energie gegeven.”

Deelnemers worden aan elkaar gekoppeld. Hundman kwam in een team terecht met de H20 E-sports Campus uit Purmerend. Dat klikte direct. “Tijdens het programma heb ik voor deze innovatie zusterbedrijf InformAR opgericht. Daarmee ben ik direct partner geworden van de H20 Esports Campus en heb ik me daar ook gevestigd. Ik heb hier in een maand tijd zoveel connecties gelegd. Zonder GO!-NH was dat niet gebeurd. Dan had ik een 3D-camera gehad met een oplossing. Nu heb ik de interesse kunnen wekken van grote industriële bedrijven, warenhuizen en ziekenhuizen.”

Grijp die kans

Aan andere ondernemers in Noord-Holland heeft Hundman maar één advies. “Je mag als ondernemer heel blij zijn als je aan dit programma mag meedoen. De kracht is niet alleen de kennis die je opdoet, maar ook het netwerk dat voor je opengesteld wordt. En het houdt ook niet na drie maanden ineens op. We hebben nog steeds contact met onze coach en zitten in het alumniprogramma, waarin alle deelnemers van vorige edities hun kennis beschikbaar stellen. Deelname is voor iedere innovatieve ondernemer een kans om met beide handen aan te grijpen.”

Meedoen aan GO!-NH?

GO!-NH is een serie van drie programma’s van de provincie Noord-Holland: Accelerator, Growth en Scale. Drie verschillende trajecten van een aantal maanden waarbij ondernemers de ondersteuning krijgen die het beste past bij de omvang van hun bedrijf en de fase waarin het zich bevindt. Deze speciaal ontwikkelde programma’s helpen bedrijven bij het op de markt brengen en opschalen van innovatieve producten en diensten op het gebied van duurzaamheid. Dat gebeurt met trainingen, tools en professionele coaching door experts.

Daarnaast kunnen alle ondernemers uit Noord-Holland via de GO!-NH Academy losse masterclasses volgen. GO!-NH focust op sectoren en netwerken in de bouw, beton, plastics, mobiliteit, chemie, fashion, agri&food, verpakkingsmateriaal, handel en horeca.

Schrijf je in voor 2022

Voor GO!-NH Accelator en Growth selecteert een jury de tien meest kansrijke startups en scale-ups. Inschrijven voor 2022 kan vanaf oktober. Daarnaast loopt er een programma met masterclasses waaraan startende en meer ervaren ondernemers die zich bezighouden met duurzaamheid altijd kunnen meedoen. Zie voor het complete programma en verschillende trajecten: www.go-nh.nl.

Vergelijkbare berichten

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuwsberichten@kijkopnoord-holland.nl of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: