Kennisplatform voor noord holland

Technisch helemaal op de hoogte

Geplaatst op 12 november 2021
Technisch helemaal op de hoogte

Honderd procent risicoloos en veilig bestaat niet. Toch bewijst een goed camerasysteem of een slim geïnstalleerd brandalarm altijd zijn nut. “Je voorkomt erger – dat weten we wél heel zeker.” Als de eerste vrouwelijke ondernemer in Nederland die gecertificeerd installatie- en projecteringsdeskundige is dat zegt, dan kun je dat maar beter geloven.

Yvette Out – directeur van EBC Beveiliging in Alkmaar – is gepokt en gemazeld in het veiligheidsvak en neemt niets voor zoete koek aan. “Technologisch gezien is er zo ontzettend veel veranderd de afgelopen tien, twintig jaar. In dat opzicht kun je zeggen dat je je nu béter kunt beveiligen. Toch moet je altijd kritisch blijven – die plicht heb ik naar mijn klanten toe. Leveranciers beloven de hemel – de nieuwste camera’s kunnen zo ongeveer alles – maar in de praktijk spelen meer factoren een rol. En daar gaat het natuurlijk om.” Cameraperspectief, bitstroomberekeningen, dataopslag: technisch gezien weet Out exact hoe ze de camera zó moet instellen en inrichten dat de effectiviteit maximaal is.

Out valt op. Niet alleen als vrouw in een mannenwereld. Maar ook – en belangrijker – door haar bijzondere aanpak. Haar benadering van veiligheid verschilt namelijk wezenlijk van die van andere beveiligingsbedrijven. “Ik beoordeel altijd vanuit een breed perspectief en vanuit de persoon die het vraagt. Ik wil niet alleen weten wat je wilt beveiligen en waarom, ik wil ook weten wat je daarmee wilt bereiken. Het maakt bijvoorbeeld nogal uit of je een dief wilt verjagen of hem te pakken wilt krijgen.”

Zelflerende camera

Dankzij artificial intelligence kunnen de systemen niet alleen ‘zien’ dat er bijvoorbeeld iemand loopt, maar leren ze ook wanneer ze alarm moeten slaan. “Bijvoorbeeld als iemand opvallend traag loopt. Of als er een onbekende auto over het parkeerterrein rijdt. En niet als er een kat passeert of de vaste postbode.” Met het certificaat installatie- en projecteringsdeskundige op zak mag Out de nieuwste en meest geavanceerde camerasystemen bij bedrijven en particulieren installeren, inrichten én aansluiten op de betere alarmcentrales. “Tot voor kort kon iedereen dat doen – dat is verleden tijd. De nieuwste systemen beschikken over zoveel mogelijkheden dat correct installeren en projecteren cruciaal zijn om er optimaal profijt van te hebben.” En daar komt best wat technische knowhow bij kijken – Out is helemaal op de hoogte.

Beelden als bewijs

Ook juridisch moet je heel scherp zijn met zo’n slim camerasysteem – niet alles mag. Out kent de wet van a tot z. Belangrijk pluspunt is dat de beelden van de nieuwste camera’s nu ook gelden als bewijs bij de rechter. Dat was niet zo. “Ik verdiep me niet alleen in de wensen van de klant en in de risico’s ter plekke. Alles wat wij leveren, hebben we zelf eerst uitgebreid getest op locatie: wat kan er, wat mag er? Dat de systemen die wij plaatsen vervolgens ook precies doen wat mijn klant ervan verwacht, daar steek ik mijn hand voor in het vuur.” Maatwerk is het toverwoord. “En dus kijken we een week na installatie waar we nog moeten finetunen. Sowieso staan we altijd paraat om elk beveiligingssysteem te optimaliseren – want niet alleen de camera – ook de dief wordt steeds slimmer.”

Vergelijkbare berichten

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuwsberichten@kijkopnoord-holland.nl of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: