Kennisplatform voor noord holland

Duurzame demi-couture x langdurig mooi haar

Geplaatst op 12 september 2019
Duurzame demi-couture x langdurig mooi haar

Vandaag presenteren Tess van Zalinge en Lotte Groosman hun nieuwe demi-couture label ‘tesswithlotte’, een modecollectie waarin vintage bruidsjurken een tweede leven krijgen en vergeten tradities en ambachten in ere worden gehouden. Goldwell verzorgt de styling van de bruidskapsels – met Kerasilk voor langdurig mooi haar. Locatie: de Fashion for Good Experience in Amsterdam, ‘s werelds eerste museum over duurzame mode.

Tess van Zalinge en Lotte Groosman kennen elkaar van het Amsterdam Fashion Institute, waar ze beiden in 2012 afstudeerden. Ze gingen elk hun eigen weg – Tess werd designer, Lotte weddingplanner – maar bleven elkaars werk volgen. Hun gezamenlijke passie voor vintage fashion bracht hen weer bij elkaar. Lotte: “Vintage kleding was al het onderwerp van mijn afstudeerscriptie. Ik heb voor mijn eigen bruiloft de jurk van mijn moeder laten vermaken door een couturier en toen ik een keer op Instagram een story deelde over vintage trouwjurken, kwam Tess met het idee om te gaan samenwerken.” Ook bij Tess loopt vintage als een rode draad door haar carrière: “Upcyclen in fashion zou de absolute standaard moeten zijn bij elke ontwerper. Je kan het heel divers toepassen, zodat je toch innovatief kunt zijn. Eerlijk, er is al zo veel!”

EERLIJKE MANIER VAN ONTWERPEN EN DELEN

Combineer hun gezamenlijke interesse voor duurzaamheid, oude ambachten en vergeten tradities met hun ontevredenheid over de manier waarop de bruiloftsindustrie momenteel werkt en een nieuw modemerk is geboren: tesswithlotte. Een label met een elegante en eerlijke manier van ontwerpen en delen. Dat de symboliek en het erfgoed van vergeten tradities en oude ambachten wil terugbrengen in het nu. En dat bewustwording wil creëren in een markt waar de focus ligt op schoonheid voor ‘one-day-only”. Iedere outfit is een ode aan een huwelijkstraditie. Bijvoorbeeld een zwarte outfit, die refereert aan de tijd dat vrouwen in het zwart trouwden, zodat de jurk daarna nog gedragen kon worden en niet in de mottenballen verdween.

LANGDURIGE SCHOONHEID VOOR ELKE BRUID

Precies vanuit het perspectief van duurzaamheid ontstond ook de samenwerking met Goldwell Kerasilk, een luxueus haarverzorgingsmerk van Kao dat mooi haar nog mooier maakt: langdurige verandering naar perfect haar als zijde. Tess: “Voor mijn eerste drie catwalkshows tijdens Amsterdam Fashion Week mocht ik al met Goldwell werken, we hebben toen echt inspirerende looks neergezet. Op dat creatieve niveau wilde ik nu weer samenwerken!” Ook voor Lotte was het een logische match: “In de bruidsindustrie draait alles om beauty. Bruiden willen het beste voor zichzelf – en ik voor hen!”

PERSOONLIJKE KLIK

“Tesswithlotte is een sterk op elkaar afgestemd duo, zoals Kerasilk dat ook is met de stylist”, zegt Christel Grootentraast, general manager Kao Benelux. “Je moet elkaar begrijpen om tot zo’n krachtige uiting te komen. Uit ervaring tijdens de Fashion Week weten we dat we een wederzijdse klik hebben – als vakmensen, maar ook persoonlijk. Heel belangrijk in onze vakgebieden! We zijn ervan overtuigd dat onze creaties de collectie van tesswithlotte zullen versterken, en andersom. En zo duurzaam als de kleding en het haar zal ook onze samenwerking zijn!”

SHOW 12.9, TENTOONSTELLING 10.10 – 7.12

De collectie van tesswithlotte wordt op donderdag 12 september geshowd in de Fashion for Good Experience, het interactieve museum voor sustainable fashion innovation, en is daar vanaf 10 oktober tot en met 7 december te bezichtingen (gratis entree). De tentoonstelling is onderdeel van het thema Reborn, dat volledig in het teken staat van upcycling in fashion.

Vergelijkbare berichten

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuwsberichten@kijkopnoord-holland.nl of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: