Kennisplatform voor noord holland

VAZO kijkt naar de toekomst

Geplaatst op 17 januari 2020
VAZO

Als er iets is waar ze bij bedrijvenvereniging voor Amsterdam Zuidoost VAZO van overtuigd zijn, is het wel dat het effect van netwerken vele malen groter is en veel verder reikt dan de meeste ondernemers beseffen. “Door te netwerken bouwen we letterlijk aan onze toekomst.”

Netwerken. Is dat niet vooral borrelen voor witte mannen die elkaar zakelijk de bal toespelen? Als het aan VAZO-directeur Huib van Santen ligt zeker niet. “Bij VAZO kijken we veel verder dan ons netwerk en het zakendoen. We willen écht vooruitstrevend zijn en werken daar actief aan. In de afgelopen tien jaar is ons ledenbestand veranderd. Op dit moment is veertig procent van de leden vrouw en/of allochtoon. De sfeer bij VAZO is er dankzij de gemengde samenstelling veel beter op geworden, vindt ook voorzitter Reinier Mutsaerts. “Amicaler, gezelliger, nuttiger. In 35 jaar zijn we echt geëmancipeerd van een zakelijk mannenbolwerk tot een open netwerkorganisatie.” Er komen altijd zo’n honderd ondernemers en managers af op de maandelijkse borrel. “Duidelijk bewijs van het succes ervan, want in Amsterdam kun je dagelijks kiezen uit een waslijst aan zakelijke events.”

Het stadsdeel voorbij

VAZO is niet alleen voor bedrijven die in Amsterdam Zuidoost gevestigd zijn, alle bedrijven in de regio kunnen lid worden. “Hier zitten grote bedrijven met een brede klantenkring – uit zakelijk oogpunt is het alleen maar logisch als een bedrijf uit pak ‘em beet de IJmond hier ook netwerkt.” Tegelijkertijd is VAZO ook een belangenorganisatie die zich wel begrenst tot kwesties die het bedrijfsleven in Amsterdam Zuidoost raken. “Wij voeren overleg met de gemeente over allerlei zaken die relevant zijn voor ondernemers hier. Neem het plan om duizenden parkeerplaatsen in Amsterdam te schrappen. Of het feit dat er hier de komende jaren vierduizend nieuwe appartementen worden gebouwd.” Ook initieert en ondersteunt VAZO het werkgelegenheidsproject Zuidoost Werkt! en het huiswerkbegeleidingstraject Het Studiehuis. “We behartigen zo de huidige en toekomstige belangen van de bedrijven en ondernemers in Zuidoost”, legt Van Santen uit.

Samen in actie

VAZO bestaat al 36 jaar en gaat met zijn tijd mee. Neem het thema duurzaamheid. “Hoe mooi zou het zijn om de daken van alle kantoorgebouwen vol te leggen met zonnepanelen?” Bij zulke kwesties kan VAZO de spin in het web zijn en een coördinerende rol spelen.  Van Santen denkt nog groter. “Ik ben er voorstander van om de grote Amsterdamse bedrijvenverenigingen meer met elkaar te verbinden, of zelfs op te laten gaan in één Amsterdamse netwerkorganisatie. Uiteindelijk is Amsterdam maar een kleine stad, zeker vergeleken met steden als Londen en Parijs. Waarom dan ook nog zo versplinterd opereren, in kleinere bedrijvenverenigingen? Bovendien heb je richting de overheid ook een veel steviger verhaal als je samen optrekt.”

Vergelijkbare berichten

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuwsberichten@kijkopnoord-holland.nl of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: