Kennisplatform voor noord holland

Vier de feestdagen rondom de wereld

Geplaatst op 7 december 2021
Vier de feestdagen rondom de wereld

Sinterklaas is nog maar net het land uit en je ziet mensen alweer over straat lopen met dennenbomen onder hun arm. De kerstmuziek klinkt in de winkels en je ruikt de oliebollenkramen al vanaf het einde van de straat. Het seizoen van de feestdagen is begonnen! Een magische periode die overal ter wereld weer op een andere manier wordt gevierd. Om nog meer in de feeststemming te komen, nemen wij je mee op een reis rond de wereld vol kerst en nieuwjaar tradities. Van New York tot Japan en van vuurwerk op Madeira tot pizza in het enige echte huis uit de Home Alone-films.

Kerstmis in New York, New York
Zoals elk jaar pakt New York weer groots uit tijdens de feestdagen. De metropool weet reizigers als geen ander te betoveren met magische verlichting, knusse kerstmarkten en gezellige schaatsbanen. Bezoek het lichtfestival in Hudson Yards of de Lightscape at Brooklyn Botanic Garden voor magische verlichtte momenten. Of bekijk een van de mooiste kerstbomen ter wereld, de Rockefeller Tree. Ook dit jaar staat er weer een prachtexemplaar van bijna 25 meter! Een paar uur vertoeven op het ijs onder het genot van een warme mok chocolademelk doe je op de schaatsbaan in Bryant Park, Wollman Rink NYC en het Rockefeller Center. Ten slotte sluit je in New York het jaar knallend af tijdens de New Year’s Eve Times Square Ball Drop.

Home Sweet Home Alone met Airbnb
Wie aan kerst denkt, denkt al snel aan Kevin McCallister die door zijn familie alleen achtergelaten wordt tijdens hun jaarlijkse kerstvakantie. Een echte klassieker! En goed nieuws, want tijdens de feestdagen kunnen fans van de populaire Home Alone filmreeks hun kerstdroom uit laten komen met een overnachting in het originele Home Alone huis, gelegen in Chicago. Hier kunnen gasten hun favoriete scènes herbeleven en krijgen zij een culinair kerstdiner met alle jaren ’90 favorieten, inclusief Chicago’s beste pizza en een diner bij kaarslicht van in de magnetron opgewarmde Kraft Macaroni & Cheese. De Airbnb-Host is niemand minder dan grote broer Buzz, die op 12 december de overnachting verzorgd.

Lang leven, veerkracht én geluk in Japan
Japan staat bekend om haar speciale gebruiken en bijzondere tradities. Eén van deze tradities is het eten van ‘toshikoshi soba’, wat letterlijk gekruiste noedels betekent, tijdens oudjaarsavond. Deze noedels zijn gemaakt van boekweit en men gelooft dat dit voor veerkracht staat. De dunne, lange noedels zelf staan voor een lange levensduur. Het is belangrijk dat deze noedels voor middernacht worden gegeten voor een lang leven, veerkracht en geluk! Andere theorieën verklaren dat de noedels de lengte van een heel jaar vertegenwoordigen en symbolisch worden doorgeknipt om verder te gaan naar het nieuwe jaar. Zo wordt de ‘pech’ van het oude jaar afgesneden en dus beëindigd.

Even weg tijdens een kerstcruise
Wie wel houdt van de feestdagen maar niet van het winterse weer, doet goed aan een kerstcruise. Zo biedt Norwegian Cruise Line rondom de feestdagen gezelligheid aan boord met lichtjes, kerstballen en andere kerstdecoratie. Vaar naar de zon tijdens een cruise naar Mexico of de Bahama’s, of blijf wat dichter bij huis en geniet van de leukste Europese kerstmarkten. Ook geen stress rondom de kerstmaaltijd, die wordt gewoon voor je gekookt! Je kunt het aanbod voor de kerstperiode hier vinden.

Verlichte kerstdorpen in Portugal
Ook Portugal heeft veel gezellige tradities rond de feestdagen. De Portugezen komen met de hele familie bij elkaar en bereiden feestelijke maaltijden met passende drankjes. Wanneer je zelf in Portugal bent tijdens de kerstperiode, is er genoeg te beleven om goed in de kerstsfeer te komen. Breng bijvoorbeeld een bezoek aan Óbidos Vila Natal, waarbij het stadje Óbidos helemaal omgetoverd wordt in winterthema, met veel lichtjes, kleuren en optredens. Cabeça Aldeia Natal is het eerste kerstdorp dat 100% duurzaam is. Alle gebruikte materialen komen direct uit de natuur, zoals het schapenwol uit de bergketen Serra da Estrela. Ten slotte luidt je het nieuwe jaar het beste in op Madeira. De hoofdstad Funchal wordt hierbij omgetoverd met duizenden lichtjes en het nieuwe jaar wordt gevierd met een grote vuurwerkshow.

Vergelijkbare berichten

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuwsberichten@kijkopnoord-holland.nl of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: