Kennisplatform voor noord holland

Waarom een cursus zo leuk is

Geplaatst op 9 november 2021
Waarom een cursus zo leuk is

Based on a true story. Dan weet je het wel: bij zo’n film zit je al snel op het puntje van je stoel. Spanning en sensatie verwacht je niet gelijk bij trainingen voor hijskranen, heftrucks en funderingen. Hoe breng je die kennis nou boeiend over? “Wij vertellen vanuit onze eigen praktijkervaring, inclusief de missers. Die verhalen beklijven supergoed.”

Praktisch ingestelde cursisten – echte doeners dus – motiveren voor een cursus waar ook veel theorie in zit… Ga er maar aan staan. Bij Joop van der Wal bespeuren we geen enkele twijfel: “Iedereen is in staat om ook de theorie van zijn vak goed te snappen én het leuk te vinden om dat te leren.” Zijn motivatie: elk mens heeft het recht om te groeien in zijn vak. Hij gunt iedereen een carrière met toekomstperspectief en maakt zich sterk voor goed vakmanschap. “Wij zien het certificaat niet als doel, maar als middel om de cursist verder te brengen, zijn kennis te vergroten en zo zijn vakmanschap een boost te geven.”

Keur aan cursussen

Trainingscentrum Crescendo uit Hoorn biedt een keur aan opleidingen en cursussen voor bedrijven uit de bouw, logistiek en funderingsbranche. “Natuurlijk de verplichte VCA-, TCVT- en Code 95-cursussen, maar ook specifieke bijscholingen voor machinisten, cursussen over hijstechnieken, autolaadkranen, heftrucks en hoogwerkers. En mijn persoonlijke favoriet: aanslaan voor lasten. Het belang van die kennis wordt nog wel eens onderschat.” Ook BHV-cursussen zitten in het pakket. “Daar komen ook medewerkers uit heel andere sectoren op af. Zit er een nagelstyliste naast een bouwvakker en een kok – dat geeft een leuke dynamiek.”

Meesters in geduld

Bij de meeste cursussen van Crescendo draait het vooral om de praktische vaardigheden. Die hebben de cursisten vaak zo onder de knie, of ze beheersen die zelfs al. “Veel van onze cursisten zijn niet zo van de schoolbankjes. Die wisten op jonge leeftijd al dat ze met hun handen wilden werken. Dyslexie, faalangst en examenstress zien wij meer dan gemiddeld.

De theorie in de hoofden krijgen, daar ligt dan ook onze grootste uitdaging. Want wat de een na vijf minuten al snapt, kost een ander een paar uur. Geduldig blijven uitleggen, daar zijn wij letterlijk meesters in.” Die persoonlijke aanpak is zo kenmerkend voor Crescendo dat ze zelfs op verjaardagen een favoriet gespreksonderwerp zijn.

Niemand kan in elk geval om het enthousiasme van Van der Wal heen. Zijn drive om mensen die extra stap te laten zetten spreekt uit alles. “Mensen komen bij ons nog vaak binnen met het idee van ‘ik moet op cursus’, maar lopen na afloop naar buiten met een grote glimlach én een certificaat. Wie heeft ooit gezegd dat een cursus niet leuk mag zijn?”

Vergelijkbare berichten

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuwsberichten@kijkopnoord-holland.nl of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: