Kennisplatform voor noord holland

Wat je kan leren van ‘Kopen zonder Kijken’

Geplaatst op 22 augustus 2022
Wat kan je leren van

Het favoriete programma van vele Nederlanders is op dit moment ‘Kopen zonder Kijken’. Het is een programma waarbij een stel een huis koopt zonder dat ze weten welk huis ze kopen. Er wordt een huis gekocht dat voldoet aan een groot deel van de eisen van de kopers en wordt vervolgens opgeknapt zonder dat de kopers weten hoe. Het huis ondergaat vaak een enorme metamorfose, en volgt alle trends, van een ronde spiegel, ovale tafel tot een mooie schuifpui. Het is in deze tijd een onwijze uitdaging om je droomhuis te vinden en het is zeker niet verstandig om een huis te kopen zonder te kijken, maar het kan wel zeker een inspiratiebron zijn. 

Staar je niet blind op aantal slaapkamers

Een advies dat naar voren komt, is om je niet blind te staren op het aantal slaapkamers. Wil je een huis met vier slaapkamers, zoek dan ook naar huizen met drie slaapkamers. Misschien zit er een grote kamer bij die je kunt opsplitsen of is er nog wat van de zolder te maken. Ook kan een dakkapel of aanbouw een oplossing bieden.

Kijk door de indeling heen 

Het is lastig om door de indeling van een huis heen te kijken, maar er is vaak veel meer mogelijk dan je denkt. Het verplaatsen van de keuken hoeft geen grote ingreep te zijn. En als je een nieuwe badkamer wil, dan maakt de plek vaak niet uit. Misschien past dat gewenste bad dus wel in een andere kamer. Veel mensen willen graag veel open ruimtes en knappen af op een huis als dat niet het geval is. Bekijk daarom de tussenwanden. Die kun je in de meeste gevallen uitslopen voor meer ruimte.

Kijk door het interieur heen

Erg veel mensen weten zelf niet wat mogelijk is en dat geldt ook voor interieur. Verkoopmakelaars adviseren zelfs om lijstjes met foto’s in huis weg te halen, omdat het potentiële kopers kan afschrikken. En er zijn bedrijven waarbij je moderne meubels kunt huren, zodat geïnteresseerden niet worden verjaagd door een paarse bank die waarschijnlijk niemand mooi vindt. Probeer als koper deze trucs te doorzien: wat voor ruimte blijft er over als je alles weghaalt? 

Schakel ervaringsdeskundige in

Veel mensen kunnen niet de potentie van huizen zien. De een heeft dat meer dan de ander, dus een tip zou zijn om vrienden mee te laten zoeken die er goed in zijn. Natuurlijk is het ook mogelijk om hulp in te schakelen van andere experts. Een makelaar Assendelft of makelaar Zaandam kan hier uiteraard ook bij helpen. Een aanrader is ook om een bouwkundig adviseur mee te nemen bij bezichtigingen. Iemand met bouwkundig inzicht ziet dingen die je zelf niet ziet. Dat een trap een kwartslag kan draaien, waardoor je ruimte maakt voor een wc boven bijvoorbeeld. Het is een stuk goedkoper als je er niet meteen een bouwkundig rapport van laat maken. 

Durf jij het al aan om een huis te kopen en dit om te toveren tot een echt droomhuis? 

Vergelijkbare berichten

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuwsberichten@kijkopnoord-holland.nl of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: