Kennisplatform voor noord holland

Wie wil, kán maatschappelijk verantwoord ondernemen

Geplaatst op 16 april 2021
Wie wil, kán maatschappelijk verantwoord ondernemen

Sociaal ondernemen, maatschappelijk verantwoord ondernemen, inclusief ondernemen: steeds meer bedrijven voelen zich medeverantwoordelijk voor de maatschappij en dragen hun steentje bij. WerkSaam Westfriesland helpt ondernemers hierbij. Bedrijven besteden daar hun werk uit, of nemen personeel vanuit een uitkeringssituatie in dienst.

John de Wagt, bedrijfsleider bij WerkSaam: “We zien bij ondernemers gelukkig een steeds grotere bereidheid om zich in te zetten voor de maatschappij. Daar zijn wij heel blij mee, want dat betekent dat wij meer mensen kunnen helpen. Of het ermee te maken heeft weet ik niet, maar corona heeft ons het besef gegeven dat je wereld er zomaar anders uit kan zien. Je bent bijvoorbeeld ondernemer en gedwongen om je zaak te sluiten. Dan sta je ineens langs de zijlijn en doe je niet meer mee. Dan valt er veel weg hoor: inkomen, sociale contacten, eigenwaarde. Dit ervaren ook veel mensen die, door omstandigheden, geen werk meer hebben en in de bijstand belanden. Of die door een arbeidsbeperking nooit een gewone baan kunnen krijgen. Wij helpen deze mensen aan een baan bij WerkSaam. Of, als dat nog een stap te ver is, op weg richting die baan.”

Zijn collega-bedrijfsleider, Marcel Koomen, vult aan dat bijna elk bedrijf maatschappelijk verantwoord kan ondernemen. “Dat kan bijvoorbeeld door het uitbesteden van schoonmaakwerk, groenonderhoud, inpakklussen, of het in dienst nemen van personeel. Dat laatste doen we samen met het WerkgeversServicepunt Noord-Holland Noord, waar ook UWV in vertegenwoordigd is. Maar even terug naar onze dienstverlening in de schoonmaak: neem een bedrijfspand of schoolgebouw. Het bedrijf is blij omdat het pand mooi schoon is. Wij zijn blij omdat we medewerkers of werkzoekenden een werkplek kunnen bieden. De werknemer is blij omdat hij, na een opleidingsperiode, een erkend schoonmaakdiploma op zak heeft. Dat noem ik nou win-win-win.”

Samenwerking is partnerschap

John de Wagt: “De samenwerking met bedrijven gaat verder dan alleen het uitvoeren van een opdracht. We gaan met ondernemers een partnerschap aan, waarbij we met elkaar op zoek gaan naar dé oplossing voor hun probleem. Zo hebben we bijvoorbeeld voor Groot Holland (leverancier van conserven, red.) een concept opgezet waarbij we meerdere blikken in een mooi ontworpen sleeve konden sealen. Daarvoor hebben we speciaal een machine aangeschaft. En voor onze medewerkers een Exoskelet, dat ze ondersteunt bij fysiek zwaarder werk. Ik ben trots op deze samenwerking, omdat Groot zijn sociale hart toont en wij laten zien dat we echt wel wat kunnen. En bereid zijn te investeren in goede relaties.”

Een ander voorbeeld van een mooie samenwerking is die met sociaal bedrijf Vitasys uit Zwaagdijk-Oost.  De Wagt: “Voor Vitasys doen we de assemblage van computerkasten. Daar worden vervolgens de Chromebooks, die op scholen gebruikt worden, in bewaard. Voor sommige bedrijven is dit misschien een lastige handmatige klus. Maar voor ons is het juist een prachtige opdracht. Het is hoogwaardig werk en onze medewerkers vinden het leuk om te doen.”

Vergelijkbare berichten

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuwsberichten@kijkopnoord-holland.nl of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: