Kennisplatform voor noord holland

Zero waste boekt winst

Geplaatst op 10 maart 2021
Zero waste boekt winst

Afval scheiden en energiebesparing. What’s new? Nou, eigenlijk nog best wel veel. Want ook al zijn zaken als recycling en circulair inkopen al redelijk ingeburgerd, op kantoor blijken oude gewoontes soms hardnekkig. “Er staat vaak nog een prullenbak voor álles onder het bureau.”

Terwijl: we wíllen wél. Duurzaam, milieuvriendelijk en energiezuinig zijn de hype allang voorbij. Er hangen serieuze businessmodellen onder waar een slimme ondernemer geld mee verdient of op zijn minst geld mee bespaart. “Door de concrete resultaten die we met bepaalde maatregelen boeken helder te presenteren, is het geen probleem om mensen te overtuigen van het nut”, vertelt Dave Huese, commercieel directeur van Milieu Service Nederland.

Inzicht telt voor tien

Het bedrijf participeert in de Green Business Club Amsterdam Zuidas om de verduurzaming van het bedrijfsleven daar in praktisch opzicht te stimuleren. “Want het draagvlak is er al, nu nog de gedragsverandering.” Je papieren koffiebeker mét appelkroos automatisch weggooien in een ‘gewone’ prullenbak: als het aan Huese ligt doet binnen afzienbare tijd niemand aan de Zuidas dat nog. “Het is de kunst om te laten zien dat alle kleine beetjes helpen – dat elke inspanning, hoe klein ook, cruciaal is om het grote verhaal te laten slagen.” 

Een echte eyeopener is in dat opzicht de mini-pers: een installatie die restafval samenperst voor het wordt afgevoerd naar de afvalcentrale. “De mini-pers comprimeert het afval van 27 rolcontainers tot de omvang van eentje. Alleen afval samenpersen kan makkelijk tweehonderd vuilnisauto’s per week minder door de straat betekenen”, licht Huese toe. Minder CO2-uitstoot, veel zichtbaarder wordt het niet. En er kan nog zoveel meer. “Hoe beter afval gescheiden wordt, hoe waardevoller het is.” 

Zero waste

Green Business Club is een landelijke organisatie met lokale afdelingen, die op de Amsterdam Zuidas is opgericht om het bedrijfsleven structureel en projectmatig samen te laten werken aan de verduurzaming van de directe kantooromgeving. Met de Green Business Club spant Milieu Service Nederland zich in om aan zero waste en zero emission – twee belangrijke doelen in het convenant van de Green Business Club Amsterdam Zuidas – handen en voeten te geven. Huese: “Zo worden voor het project Afval Vrij de logistieke afvalstromen in kaart gebracht. Is het haalbaar om de afvalophalers minder te laten rijden door betere onderlinge afstemming tussen bedrijven? Dat is nou bij uitstek een onderwerp waar Milieu Service Nederland een rol in kan spelen.”

Maar het verhaal van de Green Business Club is natuurlijk breder dan alleen afvalstromen en de logistiek daaromheen – duurzaamheid raakt bedrijven op heel veel terreinen. “Alle aangesloten organisaties spannen zich uiteindelijk in met een hele reeks praktische maatregelen. Samenwerken en kennisdelen staan daarbij voorop: via de Green Business Club delen we praktische ervaringen en waardevolle inzichten. Zo boeken we snel goede resultaten”, zegt Huese.

Vergelijkbare berichten

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuwsberichten@kijkopnoord-holland.nl of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: