Kennisplatform voor noord holland

Cultuurfonds start landelijke actie voor verenigingen: Cultuur in de buurt

Geplaatst op 26 mei 2022
Cultuurfonds start landelijke actie voor verenigingen: Cultuur in de buurt

Het Prins Bernhard Cultuurfonds start een nieuwe, landelijke campagne om geld op te halen voor het Nederlandse verenigingsleven. Deze komt in de plaats van de jaarlijkse collecte, de Anjeractie. Cathelijne Broers, directeur van het Prins Bernhard Cultuurfonds: “Omdat amateurverenigingen een belangrijk onderdeel zijn van het culturele landschap, collecteert het Cultuurfonds daar elk jaar voor. Tot 2019 met de jaarlijkse, fysieke huis-aan-huis-collecte de Anjeractie, en de afgelopen twee coronajaren met een mobiele collecte met een QR-code. Maar het mobiele collecteren kostte veel tijd en mankracht en was niet rendabel, omdat de kosten niet opwogen tegen de opbrengsten. Daarom vragen we dit jaar op een nieuwe manier aandacht voor het Nederlands verenigingsleven en starten we op 23 mei de landelijke campagne Cultuur in de buurt, waarin we iedereen oproepen geld te doneren voor amateurverenigingen in heel Nederland.”

Met de campagne Cultuur in de buurt kan geld worden gedoneerd aan de clubkas van de eigen vereniging óf aan het culturele verenigingsleven in het hele land. Van fanfares tot vogelspotters en van brassbands tot zondagsschilders in het hele land: alle lokale amateurverenigingen zijn voor het Cultuurfonds belangrijk en kunnen meedoen. De campagne is vanaf 23 mei tot 6 juni te zien op tv, in de kranten, op de radio en alle sociale kanalen.

Van collectebus via collecte met QR-code naar landelijke campagne

Het Prins Bernhard Cultuurfonds organiseert al sinds 1946 de Anjeractie en is daarmee de oudste collecte van Nederland. Ieder jaar collecteerden honderden organisaties huis-aan-huis met een collectebus voor hun vereniging en voor het Cultuurfonds. Door de opmars van het elektronisch betalen hebben mensen minder vaak contant geld in huis en is sinds twee jaar de actie mobiel georganiseerd: geen bussen en collectanten meer langs de deur, maar eenmalig, veilig en anoniem doneren via het scannen een QR-code. Collectanten hoefden niet meer met geld over straat en elke QR-gift stond meteen op de rekening van Cultuurfonds, veiliger voor de collectant én makkelijker voor de organisatie. Maar gezien de hoge kosten van het tijdrovende mobiele collecteren is het nu tijd voor een volgende stap en komt er een landelijke campagne, waarbij het Cultuurfonds de hele opbrengst weer teruggeeft aan de deelnemende lokale organisaties, stichtingen of verenigingen. Kijk voor meer informatie op www.cultuurfonds.nl/cultuurindebuurt 

Over het Prins Bernhard Cultuurfonds

Het Prins Bernhard Cultuurfonds brengt mensen, werelden en ideeën samen om cultuur en natuur te laten leven. Dankzij onze bijdragen, fondsen en prijzen ontstaan nieuwe culturele initiatieven en wordt cultureel erfgoed behouden. Dat doen we al meer dan 80 jaar. Samen met schenkers en makers, liefhebbers en experts, bedenkers en beschermers. En met de bijdragen van de VriendenLoterij, Nederlandse Loterij en van al onze schenkers en donateurs.

Vergelijkbare berichten

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuwsberichten@kijkopnoord-holland.nl of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: