Kennisplatform voor noord holland

De betaaltrends van 2023

Geplaatst op 16 mei 2023
betaaltrends

In 2023 zullen we zien dat de betaaltrends in een stroomversnelling terechtkomen. De afgelopen jaren zijn er al veel veranderingen geweest in de manier waarop we betalen, maar dit jaar zal de technologie ons nog meer mogelijkheden bieden om veilig en gemakkelijk te betalen. Hieronder zijn enkele van de betaaltrends die we in 2023 kunnen verwachten.

Biometrische betalingen

Een van de opvallende trends op het gebied van betalen is het gebruik van biometrische gegevens, zoals vingerafdrukken, gezichtsherkenning en irisscans, om betalingen te autoriseren. Biometrische authenticatie is een veilige en gemakkelijke manier om betalingen te doen zonder de noodzaak van wachtwoorden of pincodes. In 2023 zullen we meer bedrijven zien die biometrische gegevens gebruiken om betalingen te autoriseren.

Biometrische betalingen zijn al beschikbaar bij een aantal bedrijven en betaalplatforms over de hele wereld. Enkele voorbeelden zijn Apple Pay, Samsung Pay en PayPal. Ze maken allemaal gebruik van Face ID en Touch ID waarbij het gezicht of de vingerafdruk wordt gescand.

Voor deze technologie moest je contant geld of een fysieke betaalkaart bij je dragen. Nu hoeft dat vaak niet meer. Tegenwoordig kunnen we betalen met onze telefoons en smartwatches. Betaal je online met PayPal? Dan wordt er gebruikgemaakt van een tweestapsverificatie waarbij je naast een gezichtsscan ook nog een code per sms krijgt toegestuurd die je moet invullen voordat het bedrag daadwerkelijk wordt afgeschreven. Op deze manier wordt veiligheid gewaarborgd.

PayPal: een van de grootste online betalingsmethode van het moment

PayPal is een van de meest populaire online betalingsproviders en wordt veel gebruikt voor het doen van betalingen bij online winkels. Veel van deze winkels bieden PayPal als betaalmethode aan vanwege de veiligheid, betrouwbaarheid en het gemak waarmee betalingen kunnen worden gedaan.

Een van de sectoren waarin PayPal-betalingen in toenemende mate worden gebruikt, is de entertainmentindustrie. Bijvoorbeeld, veel online streamingdiensten accepteren PayPal-betalingen voor abonnementen en pay-per-view-films. Bovendien kun je ook andere digitale content en diensten betalen met PayPal. Denk dan bijvoorbeeld aan muziek, ebooks en games.

De game-industrie is immens populair. Misschien denk je bij de game-industrie alleen aan Playstation of Xbox, maar ook in de iGaming-industrie wordt PayPal steeds vaker gebruikt als betaalmethode om verschillende spellen te spelen. Door de groei in populariteit, neemt het aantal online casino’s ook toe die PayPal gebruiken. De reviews van Time2play geven je een goed overzicht van de redenen waarom PayPal een uitstekende keuze is als betaalmethode.

Cryptocurrency

Cryptocurrency is de laatste jaren enorm gegroeid en zal in 2023 een belangrijk betaalmiddel blijven. Meer bedrijven zullen cryptocurrency accepteren als betaalmiddel en meer consumenten zullen het gebruiken om te betalen. Naarmate de acceptatie van cryptocurrency toeneemt, zullen we ook zien dat meer overheidsinstanties en centrale banken zich gaan richten op het ontwikkelen van veilige en betrouwbare crypto-betalingssystemen.

Het beleid van overheden en centrale banken ten opzichte van cryptocurrency blijft in 2023 waarschijnlijk gemengd en afhankelijk van verschillende factoren, zoals de economische situatie en de mate van acceptatie en regulering van cryptocurrency.

Sommige overheden en centrale banken zullen waarschijnlijk een vriendelijkere houding aannemen, omdat ze erkennen dat deze technologieën potentieel waardevol zijn en kunnen bijdragen aan de economische groei en innovatie. Andere overheden en centrale banken kunnen echter terughoudend zijn om cryptocurrency te omarmen vanwege zorgen over zaken als belastingontduiking, witwassen van geld en de impact op de stabiliteit van het financiële systeem. In 2023 is het waarschijnlijk dat we een mix van deze benaderingen zullen blijven zien, waarbij sommige landen cryptocurrency zullen omarmen en andere terughoudend zullen zijn. Als gevolg hiervan kan er een geleidelijke verschuiving plaatsvinden naar een meer uniforme aanpak van het beleid rond cryptocurrency over de hele wereld, waarbij meer landen erkennen dat cryptocurrency en blockchaintechnologieën belangrijke factoren zijn in de toekomst van de economie.

Er zijn verschillende redenen waarom b2b-betalingen (business-to-business) naar verwachting populairder zullen worden in 2023.

B2B-betalingen

Er zijn verschillende redenen waarom B2B-betalingen naar verwachting populairder zullen worden in 2023. Bedrijven hebben behoefte aan veilige, flexibele en efficiënte betalingsoplossingen die hen helpen hun kosten te beheersen, hun cashflow te verbeteren en internationaal te kunnen handelen.

De steeds verdergaande digitalisering van bedrijven zorgt ervoor dat veel b2b-transacties nu online worden afgehandeld. Bedrijven hebben daarom steeds meer behoefte aan betrouwbare en veilige digitale betaaloplossingen om deze transacties snel en efficiënt te kunnen voltooien.

B2B-betalingen zijn complexer dan consumentenbetalingen en gaan vaak over hoge bedragen. Bedrijven hebben daarom behoefte aan betalingsoplossingen die voldoende flexibel zijn om aan hun specifieke behoeften te voldoen en die tegelijkertijd 100% betrouwbaar en veilig zijn.

De pandemie en de daaropvolgende economische crisis hebben bedrijven ertoe aangezet om hun kosten beter te beheren en hun cashflow te verbeteren. Dit heeft geleid tot een grotere interesse in efficiënte betalingsoplossingen die kostenbesparend zijn en de betalingstermijnen verkorten.

Bovendien hebben bedrijven ook behoefte aan betalingsoplossingen die internationaal kunnen worden gebruikt. Bedrijven zijn steeds meer wereldwijd actief en hebben daarom behoefte aan betalingsoplossingen die internationaal kunnen worden gebruikt en die hen helpen om valutakoersen te beheersen en internationale betalingsrisico’s te verminderen.

Fraude en betaaltrends

Fraude blijft een uitdaging voor de betaalindustrie en het is waarschijnlijk dat betaaltrends zich zullen aanpassen om deze uitdagingen aan te pakken in 2023. We betalen steeds vaker contactloos waarbij we onze betaalpassen erbij pakken, maar er zijn ook betaalmogelijkheden waarbij het heel moeilijk is om fraude te plegen, zoals bij de eerder genoemde biometrische betalingen. Vingerafdrukken of gezichtsherkenning kunnen moeilijk worden vervalst.

Door de snelle ontwikkeling van AI-tools en machine learning kunnen deze nieuwe technologieën worden ingezet om verdachte betalingen en fraudeurs te detecteren en te identificeren. Deze ontwikkeling heeft echter ook een keerzijde. Natuurlijk kunnen we AI inzetten om erachter te komen hoe bepaalde systemen werken en patronen opsporen, maar criminelen kunnen dit ook inzetten om juist nieuwe werkwijzen te ontwikkelen. Hoe AI en machine learning zich precies zullen ontwikkelen en wat ermee wordt gedaan in de nabije toekomst, moet worden afgewacht.

Multi-factorauthenticatie, waarbij meerdere vormen van verificatie worden gebruikt om een betaling te autoriseren, kan fraudeurs ontmoedigen. Dit kan bijvoorbeeld betekenen dat een betaling alleen wordt goedgekeurd als deze wordt bevestigd met een pincode en een vingerafdruk. Deze pincode wordt meestal per sms of mail verzonden waardoor het voor criminelen onmogelijk is om toegang te krijgen. Tenzij ze toegang hebben tot alles wat je hebt, maar dat is zeer onwaarschijnlijk.

Al met al kunnen deze technologieën en aanpakken worden geïntegreerd in verschillende betaaltrends om fraude in 2023 te bestrijden. Door deze aanpassingen te doen, kunnen bedrijven hun klanten beschermen en de betrouwbaarheid van hun betalingsoplossingen vergroten.

Vergelijkbare berichten

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuwsberichten@kijkopnoord-holland.nl of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: