Kennisplatform voor noord holland

De creatieve ondernemer staat op

Geplaatst op 23 maart 2020
Creatieve ondernemer

Het zijn bizarre tijden. Niemand van ons heeft eerder zo’n crisis meegemaakt. De vorige crisis was een economische. Interviews in die tijd waren met ondernemers die de mondhoeken lieten hangen en niet meer wisten hoe het verder moest. Tóch gingen de meesten wel door. En konden na enkele jaren de mondhoeken weer omhoog.

Opgelucht was ik, toen ik werkgevers weer zag lachen en bedrijven weer zag groeien. Corona kwam om de hoek kijken terwijl Nederland er goed voor stond, we weten niet hoe dat straks zal zijn. Wat veel ondernemers wél hebben geleerd van de vorige crisis is om niet te lang die mondhoeken te laten hangen. We hebben geleerd dat we toch niet in de toekomst kunnen kijken en dus maar beter het beste kunnen maken van vandaag.

Op social media is dezer dagen enorm veel Coronanieuws te lezen. Maar ook veel ondernemersnieuws. En wat mij opvalt: de creatieve ondernemer staat op. Horecabedrijven die massaal maaltijden gaan bezorgen, printbedrijven die informeren van welk materiaal zij eventueel mondkapjes kunnen snijden, bedrijven die helpen medisch materiaal in te zamelen en online bedrijven die zich nu helemaal storten op Het Nieuwe Werken: we werken immers massaal vanuit huis en kunnen daar wel wat ondersteuning bij gebruiken.

Bovendien heeft het kabinet een heel assortiment noodmaatregelen om ondernemers financieel bij te staan. Ook wat dat betreft heeft deze crisis duidelijk een ander karakter. De afgelopen tijd was duurzaamheid en de energietransitie ‘trending’, nu hoor je er even niet zoveel meer over. Maar in interviews over deze onderwerpen kwam continu samenwerking als cruciaal element om de transitie te doen slagen, naar voren.

Een voorzichtige voorspelling: de meest creatieve ondernemers en de ondernemers die over hun eigen schaduw heen durven te springen en actief de samenwerking opzoeken, die komen straks sterker uit deze periode. We zijn de energietransitie niet vergeten. Ik denk dat we straks twee transities ineen gaan laten slagen.

Tine van Knijff-van Hijum

Vergelijkbare berichten

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuwsberichten@kijkopnoord-holland.nl of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: