Kennisplatform voor noord holland

Gemeente en bedrijven Hilversum Zuid West sluiten Greendeal 

Geplaatst op 28 augustus 2023
Gemeente en bedrijven Hilversum Zuid West sluiten Greendeal 

De gemeente Hilversum en bedrijvenparken in Hilversum Zuid West (Kerkelanden, Zeverijnstraat en Havenkwartier) slaan de handen ineen met de ondertekening van de ‘Greendeal Bedrijvenparken Zuid West 2023-2027’. Doel van de samenwerking is om bedrijven op de bedrijvenparken aan te moedigen concrete stappen te zetten op het gebied van duurzaamheid. Ook markeert het de weg naar de realisatie van het grootste zonnedak van Hilversum. De gemeente reserveert jaarlijks € 100.000, om ondernemers te begeleiden en ondersteunen.

De Greendeal benadrukt het gedeelde verantwoordelijkheidsgevoel voor de duurzame transformatie van de bedrijvenparken in Hilversum Zuid West. Ondernemers op de bedrijvenparken worden geïnformeerd, geadviseerd en ondersteund bij energiebesparing en het opwekken van energie uit duurzame bronnen. Hierbij ligt de aandacht op het installeren van zonnepanelen op alle daarvoor geschikte bedrijfsdaken, parkeerdaken en parkeerterreinen, met als streven om alle daken op de bedrijvenparken in 2030 volledig te benutten voor zonne-energie. Momenteel zijn er al 35 bedrijfspanden met ruim 17.000 m2 zonnepanelen, die jaarlijks zo’n 3.006 GWh aan groene stroom opwekken en een CO2-besparing van ongeveer 1.503 ton per jaar oplevert.

Wethouder Bart Heller (Klimaat en Energie) benadrukt het belang van de Greendeal: “Als alle daken op de bedrijvenparken vol worden gelegd met zonnepanelen gaat het om een oppervlakte van 22 voetbalvelden. Dit zou het grootste zonnedak van Hilversum worden, waarmee aanzienlijke hoeveelheden groene stroom worden opgewekt. De Greendeal vormt de basis voor onze volledige inzet op dit gebied en sluit mooi aan bij de ambitie van de gemeente.”

Naast duurzame energieopwekking gaan de gemeente en de ondernemersvereniging met bedrijven aan de slag met het inventariseren van hun energieverbruik en opwekmogelijkheden. Hierbij wordt gekeken naar de energiebehoefte van bedrijven en de mogelijkheden voor zelfopwekking met behulp van zonnepanelen. Bas Brüll (voorzitter van Ondernemersvereniging Hilversum Zuid West): “Het mooiste zou zijn als bedrijven aan elkaar stroom uit zonnepanelen kunnen leveren. We kijken of we hiervoor een eigen Energy Hub kunnen oprichten. We zijn dan ook blij met de ondersteuning die we hierbij krijgen van de gemeente.”

De ‘Greendeal Bedrijvenparken Zuid West 2023-2027’ wordt in augustus officieel ondertekend door de voorzitter van de Ondernemersvereniging Bas Brüll en wethouder Bart Heller.

Vergelijkbare berichten

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuwsberichten@kijkopnoord-holland.nl of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: