Kennisplatform voor noord holland

Grote rol voor glasvezel bij BAM Telecom

Geplaatst op 17 maart 2020
BAM Telecom Peter van Dijk

Grond die opengebroken wordt om kabels voor glasvezelverbindingen aan te leggen, dat is eigenlijk het enige dat we zien van het werk dat BAM Telecom dagelijks verzet. Het werk omvat vele malen meer dan dat maakt Peter van Dijk, commercieel manager bij BAM Telecom, ons duidelijk. “We doen veel meer dan het aanleggen van kabels.”

“BAM Telecom beweegt zich in de markt van telecommunicatie. We zijn echt een kennispartner op het gebied van telecom.” BAM Telecom is elke dag bezig in vitale infrastructuren. “Naast gas, water en licht is communicatie via glasvezel wereldwijd de vierde nutsvoorziening geworden. Daar zijn we heel druk mee bezig, zonder dat iemand het in de gaten heeft. Wat zichtbaar is aan kabels in de grond, is maar een klein deel van de keten. We zijn dagelijks met 450 collega’s bezig om de vitale infrastructuur te onderhouden en uit te breiden. Amsterdam is voor ons een groot werkgebied, daar zitten een aantal vitale arealen, zoals digitale knooppunten en Schiphol.”

Toename behoefte aan dataverkeer
Amsterdam is een echte metropoolstad en is qua datacenters zelfs het centrum van Europa, vertelt Van Dijk. “We zijn druk bezig met het aansluiten van datacenters en het uitbreiden van de capaciteit van datacenters. Daarnaast besteden we veel tijd aan het uitrollen van next generation networking, het netwerk van de toekomst. De techniek staat niet stil en de behoefte aan dataverkeer en dataopslag neemt toe. Wij antiperen op de behoefte van morgen, samen met onze opdrachtgevers, stakeholders en ketenpartners.”

Eervolle opdrachten
Alweer bijna vijftien jaar geleden verzorgde BAM Telecom in opdracht van de gemeente de eerste grootschalige uitrol van glasvezel voor inwoners van Amsterdam. “Dat was de eerste aanzet in stedelijk gebied, inmiddels hebben we het grootste deel van de Amsterdammers gefaciliteerd.” Ook Luchtverkeersleiding Nederland is een unieke opdrachtgever. Voor hun nieuwbouwcomplex op Schiphol Oost verzorgde BAM Telecom het hele ontwerp van de datacommunicatie, en uiteraard de realisatie. “De Luchtverkeersleiding zorgt ervoor dat onze vliegtuigen veilig landen, echt een cruciaal onderdeel van onze samenleving. Het is enorm eervol om voor hen aan de slag te zijn, en we doen dat zonder dat het impact heeft op hun werk. Daar zijn we best trots op.”

Iedereen wordt aangesloten
De servicedienst van BAM Telecom is 24/7 actief en staat opdrachtgevers dag en nacht bij in het geval van storingen, onderhoud, verleggingen of mutaties. “We gaan naar een 24-uurs economie en werken nu eenmaal aan de vitale infrastructuur: haperingen kunnen niet wachten. Daar anticiperen wij op en dat doen we voor veel opdrachtgevers, in Amsterdam maar ook landelijk.” Overal in den lande zijn collega’s van Peter van Dijk dagelijks bezig met het uitrollen van glasvezelnetwerken. “Glasvezelaansluitingen voor woningen zijn echt een maatschappelijk item: hoogwaardige connectiviteit voor iedereen. We hebben al een aantal grote steden opgepakt, maar het buitengebied en kleinstedelijk gebied is nu ook volop aan de beurt. Die behoefte is daar nu ook, wij dragen graag ons steentje bij aan het verwezenlijken daarvan.”

Maatwerk door experts
Elk project is maatwerk, benadrukt de commercieel manager. “Elk gedeelte dat we bouwen moet eerst ontworpen worden. Elk project moet aan een aantal basisrichtlijnen voldoen, daarvoor moet een gedegen ontwerp gemaakt worden. Vanaf het ontwerp tot aan de oplevering en aansluitend het beheer en het onderhoud, zijn daar experts bij betrokken. In een stad als Amsterdam moet je bijvoorbeeld eerst ook goed uitzoeken welke afhankelijkheden er zijn: waar moet je rekening mee houden op het gebied van verkeersstromen en bewoning? Dat is elke keer een uitdaging en een goede voorbereiding is het halve werk.” Ook liggen er al veel netwerken in de grond, evenals vitale nutsvoorzieningen. “Daar gaan we met respect mee om. Ook moeten we de veiligheid van onze collega’s voortdurend waarborgen.”

Toekomst
Vanuit allerlei studies proberen experts inschattingen te maken van de groeiende behoefte aan datatransport en dataopslag. “De capaciteitsbehoefte in de telecomnetwerken neemt enorm toe, door alle nieuwe technieken. Denk aan het Internet of Things (IoT); daar moeten we de netwerken geschikt voor maken. Glasvezel heeft daar een belangrijke, doorslaggevende rol in. Wij bouwen dan ook niet alleen aan de behoefte van nu, maar ook aan de behoefte van de toekomst: de next generation netwerken.” Samen met opdrachtgevers, leveranciers en ketenpartners innoveert BAM Telecom volop. “Innovatie is één van onze pijlers. Wij ontwikkelen volop nieuwe producten en boren nieuwe markten aan.”

Vergelijkbare berichten

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuwsberichten@kijkopnoord-holland.nl of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: