Kennisplatform voor noord holland

Horecamakelaar Hans Festen van Hevesta: ‘Het is nooit te vroeg om advies in te winnen’

Geplaatst op 21 juni 2022
Horecamakelaar Hans Festen van Hevesta: ‘Het is nooit te vroeg om advies in te winnen’

Hans Festen is eigenaar van Horecabemiddelings- en Adviesbureau Hevesta en zelf ook horecaondernemer. Hij ziet dat ondernemers vaak te lang wachten voordat ze een noodzakelijke stap zetten met hun zaak. “Het is nooit te vroeg om advies in te winnen. Ik kom graag een keer langs om met je van gedachten te wisselen.”

De horecamakelaar benadrukt dat zo’n gesprek altijd gratis is. “Ik stuur echt niet meteen een rekening. Ik vind het gewoon zonde als horecaondernemers te lang wachten voordat ze ingrijpen en het omslagpunt daardoor eigenlijk al geweest is.” Hij vervolgt: “Ik heb jarenlange ervaring en kan snel inschatten wat er nodig is. Dat hoeft niet meteen te betekenen dat je je zaak moet verkopen. Ik geef aan wat ik ervan denk en daar kun je rustig over nadenken.”

Nu de steunmaatregelen van de coronacrisis voorbij zijn en er geen horecapersoneel te krijgen is, zijn sommige ondernemers het beu. “Zij stoppen ermee en willen hun zaak verkopen. Ik heb dan ook een aantal nieuwe zaken in verkoop gekregen. Gelukkig zijn er genoeg goede kopers te vinden. En ik heb zoekopdrachten lopen van ondernemers die mij vragen een geschikt pand voor hen te vinden.” Ook internationaal wordt Hevesta ingeschakeld. “Ik ben met twee opdrachten bezig waarbij toevallige beide partijen een Italiaanse bakkerij willen beginnen in Amsterdam. De ene betreft een Duits stel, de andere is een Italiaanse jongen. Ik vraag hen een shortlist te maken van wat zij belangrijk vinden en ik laat natuurlijk weten wat ik zelf op het moment in de verkoop heb.” Het draait uiteindelijk altijd om locatie, weet Festen. “Ik doe dit werk al 22 jaar en dat verandert nooit.” 

Vertrouwen

Ook als kopers of verkopers een tweede makelaar uitnodigen, krijgt Festen toch vaak de opdracht. “Ik hoor dan dat ze meer vertrouwen hebben in mij, dat ik beter uitleg waar de kansen en moeilijkheden liggen. Ik ben zelf ook horecaondernemer, dus ik begrijp goed waar ze vandaan komen en waar ze tegenaan lopen. Het komt altijd aan op vertrouwen: we moeten er aan beide kanten een goed gevoel bij hebben.” Festen geeft aan niet de goedkoopste makelaar te zijn, maar wél degene die de horecazaak voor de beste prijs aankoopt of verkoopt. “Ik verdien mezelf gemakkelijk weer terug. En snel bovendien, dat is ook belangrijk.” 

Eigen ondernemingen

Afgelopen december opende Hans Festen van Hevesta zijn eigen restaurant La Contessa in Amsterdam-Oost. “Na vijf dagen lunch gedraaid te hebben, konden we vanwege de lockdown weer dicht. Op 26 januari zijn we echt opengegaan. Sinds die tijd draaien we volop, het is echt bizar hoe druk het is.” Naast deze nieuwe zaak heeft Festen – samen met partners – ook QV Winebar in de Beethovenstraat in Amsterdam en ijssalon IJspressi in Almere. “Bovendien heb ik met twee vrienden een pand in Oudenbosch gekocht. Daar hebben we net een horecabestemming op gekregen. Deze grote zaak krijgt een grand café-uitstraling, met een all day concept: koffie, lunch, borrel, lekker eten. Niet te ingewikkeld, maar degelijk en goed. Ik hoop dat we in augustus of september open kunnen.”

Opleidingsinstituut

Ook Festen en zijn partners hebben te maken met personeelstekort. “Daarom zijn we nu aan het kijken of we een eigen opleidingsinstituut kunnen oprichten. We willen een horecaopleiding, taalcursus en on the job-training aanbieden. Geen ervaring is geen probleem en de opleiding kan zowel in het Nederlands in het Engels worden gevolgd.” Festen benadrukt: “Dit is nog niet in kannen en kruiken: we zijn er druk mee bezig.” 

Kansen pakken

Alsof dat allemaal nog niet genoeg is, is Festen in gesprek over de overname van twee hotels in Amsterdam en een hotelproject op Sint Maarten, waar appartementen verkocht worden. “Als ik kansen zie, denk ik: laat ik ze maar pakken!”

Vergelijkbare berichten

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuwsberichten@kijkopnoord-holland.nl of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: