Kennisplatform voor noord holland

Marktleider in EV-laders, Wallbox, opent nieuwe fabriek in Barcelona

Geplaatst op 25 april 2022
Marktleider in EV-laders, Wallbox, opent nieuwe fabriek in Barcelona

Een van de marktleiders in EV-laders en managementsystemen, Wallbox, heeft vandaag haar nieuwe fabriek geopend in de Zona Franca in Barcelona. De productiefaciliteit heeft een verwachte capaciteit van meer dan 750.000 EV-laders per jaar, diverse innovatieve validatie ruimtes voor onderzoek, ontwikkeling en innovatie en zal naar schatting over enkele jaren volledig zelfvoorzienend zijn in energie. De fabriek werd ingehuldigd door onder andere Pere Aragonès, de president van de Generaliteit van Catalonië, Reyes Maroto, Minister van Industrie, Handel en Toerisme, en Ada Colau, de Burgemeester van Barcelona.

Enric Asunción, CEO en medeoprichter van Wallbox, heette alle aanwezigen welkom bij de start van het evenement en stelt “Dit is Wallbox, een bedrijf dat werkt met een duidelijk doel: wereldwijd de beste zijn in laadoplossingen voor elektrische voertuigen en energiebeheer. We zijn officieel de startup fase ontgroeid. Wallbox is inmiddels een wereldwijd bedrijf, actief in bijna 100 markten en beursgenoteerd aan de NYSE. En we groeien nog steeds! De opening van deze fabriek, is het bewijs”.

De nieuwe fabriek is gevestigd in een van de traditionele industriegebieden van Barcelona, de Zona Franca. Wallbox is een van de eerste startups die zich daar heeft gevestigd, en wil hiermee het gebied nieuw leven inblazen. In de nieuwe productiefaciliteit is naar schatting 9 miljoen euro geïnvesteerd. Waar er nu 203 medewerkers op de locatie werken, wordt verwacht dat dit getal zal groeien tot 500, wanneer de fabriek op volle operationele capaciteit draait.

In totaal heeft de fabriek vier productielijnen; twee bestemd voor de productie van de Pulsar Plus, Copper, Commander2 en Quasar lader voor de Europese markt, en een voor de productie van de Pulsar UL voor de Noord Amerikaanse markt. De vierde productlijn zal zich beperken tot de productie van de Supernova, de eerste lader van Wallbox voor publieke gebieden. Deze geautomatiseerde productielijnen zijn ontworpen om de laders binnen 72 uur bij de klanten te bezorgen, van bestelling tot het verzenden van het pakket. Op dit moment worden bijna 1.200 laders per dag geproduceerd in de nieuwe fabriek.

Sinds het tekenen van een 10-jarige huurcontract voor het onderliggende land, ruim een jaar geleden, is de nieuwe fabriek in gebruik genomen. De faciliteit heeft een grootte van 11.220 m2 op een gebied van 16.800 m2. Dit oppervlakte is onderverdeeld in een kantoor, magazijn voor materialen, magazijn voor de laders die zijn geproduceerd, de vier productielijnen en faciliteiten voor product validatie.

100% zelfvoorzienend in energie

De faciliteit staat voorop als het gaat op innovatie, efficiëntie, productie en capaciteit. Daarnaast komt ook het duurzame DNA van het bedrijf tot uiting. Wallbox is een pionier op het gebied van het toepassen van het ‘cradle-to-cradle’ concept op industrieel niveau, waarbij verspilling wordt tegengegaan. Ook volgt de nieuwe fabriek de principes van ‘lean manufacturing’, waarbij onnodige processen in het productieproces wordt geëlimineerd, terwijl de kwaliteit van de producten wordt verhoogd.

Daarbij komt dat in het derde kwartaal van 2022, 4.500 m2 aan zonnepanelen op het dak van de faciliteit worden geplaatst die gezamenlijk zullen zorgen voor 900kW aan duurzame energie. Dit komt neer op 30 tot 60% van het totaal geschatte verbruik voor de productie in de fabriek en staat gelijk aan de energieconsumptie van meer dan 400 gemiddelde huishoudens in Spanje.

In 2022, worden de zonnepanelen aangesloten op door Wallbox ontwikkelde Sirius managementsysteem. Dit maakt het mogelijk om de opgewekte energie in te zetten voor de fabriek. Daarnaast worden naar schatting 30 van de bi-directionele laders, Quasar, in het wagenpark van de fabriek geïnstalleerd om de EV’s mee te laden en zo het gebouw van energie te voorzien. Met deze elementen, plus de energie uit het energienetwerk, is het mogelijk om Sirius autonoom te laten beslissen wat op dat moment de beste energiebron is, afhankelijk van de energiebehoefte en de prijzen. Met de unieke en innovatieve technologie van dit managementsysteem wordt de Wallbox fabriek de komende jaren naar schatting 100% zelfvoorzienend.

Onderzoek, ontwikkeling en innovatie

Naast de gebieden voor de productie, zijn de validatie faciliteiten van de nieuwe fabriek bijzonder. Dit is het derde laboratorium van Wallbox en is ontwikkeld om alle benodigde testen uit te voeren, om de kwaliteit van de laders en software te kunnen waarborgen. Hier zullen ook alle duurzaamheidstesten van de producten worden uitgevoerd in de twee klimaatkamers, waarmee het klimaat van elk deel van de wereld kan worden nagebootst, zodat de garantie gegeven kan worden dat de producten van Wallbox hiervoor geschikt zijn. In deze kamers kunnen extreme klimaten worden nagebootst, variërend van -80ºC tot 170ºC en kunnen de lader worden getest met stof, water en zoutwater. In het laboratorium worden alle laders daarnaast getest op verschillende elektrische voertuigen van diverse autofabrikanten. Ten slotte, zullen de ruimtes ook worden ingezet om test apparatuur te ontwikkelen die in het productieproces zullen worden gebruikt om de kwaliteit van de producten te garanderen.

“Wallbox is een bedrijf dat niet inschikt op kwaliteit en altijd op zoek is naar manieren om te innoveren en het leven van de gebruikers te verbeteren. Daarom wordt ieder jaar een groot deel van ons budget in innovatie geïnvesteerd, en hebben wij 300 ingenieurs in dienst die toegewijd zijn om deze doelen te behalen. We houden het oog altijd op de toekomst gericht en proberen daardoor altijd een stap verder te zijn; op de markt en voor de consument”, vertelt Enric Asunción, CEO of Wallbox. 

Wallbox heeft twee andere laboratoria waar producten en validatie tools worden ontwikkeld. Eén in het hoofdkantoor in Barcelona en een in Californië in de VS. Innovatie, en daarbij investeringen in R&D&I is een van Wallbox’ topprioriteiten. In 2021, werd hier ruim 12 miljoen euro in geïnvesteerd.

De opening van Wallbox’ nieuwe fabriek

De fabriek werd geopend door onder andere Pere Aragonès, de president van de Generaliteit van Catalonië, Reyes Maroto, Minister van Industrie, Handel en Toerisme, en Ada Colau, de Burgemeester van Barcelona. Daarnaast waren speciale afgevaardigde van het Consorci de la Zona Franca, Pere Navarro, de voorzitter van de Diputació de Barcelona, Núria Marín, en de afgevaardigde van de Spaanse regering in Catalonië, Maria Eugènia Gay, aanwezig. Ten slotte namen onder meer alle leden van de Raad van Bestuur van Wallbox, vooraanstaande investeerders, klanten en leveranciers deel het evenement, waaronder Ignacio Galán, voorzitter van Iberdrola.

Pere Aragonès, de president van de Generaliteit van Catalonië: “Ik vind het een groot plezier om de inhuldiging van Wallbox’ nieuwe productiefaciliteit in Barcelona te begeleiden. Dit is een essentiële mijlpaal; niet alleen om milieu- en energieredenen, maar ook voor de ontwikkeling en overgang van en naar elektrische mobiliteit. Zonder Wallbox zou dit niet mogelijk zijn”.

Reyes Maroto, de Spaanse Minister van Industrie, Handel en Toerisme: “Het innovatieve karakter van Wallbox  stelt ons in staat om sneller te reageren op de wereldwijde leveringscrisis, vanwege het tekort aan componenten op de internationale markt. Bovendien gaat Wallbox’s toewijding aan duurzaamheid verder dan enkel de producten die ze maken. Het grootste voorbeeld hiervan is dat tegen het einde van 2022 tussen 30% en 60% van de energiebehoeften van het productieproces door deze fabriek zelfvoorzienend zal zijn. Bovendien is het slimme energiebeheersysteem op het hoofdkantoor van Wallbox in Barcelona een voorbeeld voor anderen”.

Ada Colau, Burgemeester van Barcelona: “Barcelona is Spanjes technologische en wetenschappelijke hoofdstad, en daarbij een van de belangrijkste van Europa. Dit geldt voor zowel toonaangevende, innovatieve bedrijven zoals Wallbox die in de stad zijn opgericht en gegroeid, als voor investeerders en congressen in sectoren zoals duurzaamheid en ICT. Evenementen zoals die van vandaag bevestigen dat Barcelona een leidende rol speelt in het economisch herstel na de pandemie leidt en de stroomversnelling waar de stad in zit”.

Ignacio Galán, voorzitter van Iberdrola: “Gezien onze samenwerking met Wallbox de afgelopen zeven jaar, markeert vandaag een mijlpaal in een succesverhaal waar we bij Iberdrola deel van uitmaken. Sinds 2015 groeit onze samenwerking. We hebben Wallbox ondersteund als onderdeel van ons start-up investeringsprogramma, waren de eerste koper van de Pulsar-thuislader en van Wallbox’ eerste openbare laadoplossing, Supernova. Bovendien hebben we deelgenomen aan de internationale expansie van Wallbox met bestellingen voor dochterondernemingen van de Iberdrola-groep in vele landen. Vandaag ben ik verheugd om aan te kondigen dat wij Wallbox’ eerste klant zijn voor de ultrasnelle Hypernova lader, als onderdeel van onze overeenkomst om in totaal 10.000 eenheden aan te schaffen, een aantal dat vergelijkbaar is met het totale aantal huidige openbare oplaadpunten in Spanje. De samenwerking die vandaag kracht bij wordt gezet, toont de voordelen van de symbiose tussen geconsolideerde zakelijke projecten, zoals Iberdrola, en opkomende bedrijven zoals Wallbox”.

Vergelijkbare berichten

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuwsberichten@kijkopnoord-holland.nl of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: