Kennisplatform voor noord holland

Onafhankelijk en duurzaam, de perfecte combinatie voor schoonmaakbedrijf Alcmaria

Geplaatst op 2 november 2023
Onafhankelijk en duurzaam, de perfecte combinatie voor schoonmaakbedrijf Alcmaria

Schoonmaakbedrijf Alcmaria werd opgericht in 1988 door de ouders van Vincent en José. Beide ouders werkten bij een schoonmaakbedrijf tot het moment kwam dat ze het zelf wilden proberen. Een eigen onderneming. En dat zonder geld, vanuit een huurhuis met twee kinderen op de middelbare school. Vincents bed verhuisde naar het zoldertje en zijn slaapkamer werd kantoor. De fietsen konden wel onder het afdak zodat de voorraad schoonmaakmiddelen naar de schuur kon en grotere materialen werden opgeslagen in een gehuurde garage in Oudorp. “En zo is het begonnen”, vertelt Vincent trots.

“De eerste opdracht van mijn ouders was van Bureau Primair Onderwijs”, gaat Vincent verder. “Een goede opdracht voor de schoonmaak van een aantal scholen, die via de gemeente binnenkwam. Voor de inkoop van materialen en schoonmaakmiddelen kregen mijn ouders leverancierskredieten, onder andere van Hijman uit Amsterdam, die na 35 jaar nog altijd onze leverancier is. Zo’n leverancierskrediet is uitzonderlijk. Mijn ouders kregen het vertrouwen en hebben dat nooit beschaamd.” Vincent en José hielpen vanaf de oprichting mee waar ze konden. Vincent maakte voordat hij naar school ging gymzalen schoon, José deed een groot deel van het huishouden zodat hun moeder kon werken. “Ik nam thuis ook de telefoon aan, noteerde alles en gaf de boodschappen ’s avonds door aan mijn ouders”, vertelt José. “Ik was pas dertien maar we moesten het met z’n allen doen en we deden wat moest gebeuren. In de beginjaren mocht ik in de vakanties af en toe helpen met stofzuigen. Vanaf mijn zestiende had ik mijn eigen pandje, bij Start Uitzendbureau.” Vincent vertelt verder: “We hebben ook nog een tijdje samen op vrijdagavond een bedrijfspand schoongemaakt, op de Beverkoog. Dat vonden we allebei prima. Het was een voorrecht dat we onze ouders mochten helpen. We waren trots.”

Opgegroeid

“Wij komen niet uit een ondernemersmilieu en het succes van ons bedrijf is ons niet komen aanwaaien”, vertelt Vincent. “Toen mijn ouders het bedrijf oprichtten woonden we in een volkswijk in Alkmaar. We zijn verhuisd en nooit vergeten waar we vandaag komen. We hebben nu een prachtig pand maar in de basis verschillen we niet veel van de mensen die voor ons werken. Het is voor ons niet moeilijk om ons te verplaatsen in mensen die het niet breed hebben en we staan altijd open om ze te helpen.”

Broer en zus

Twintig jaar geleden namen Vincent en José het bedrijf over van hun ouders. Hun vader kreeg gezondheidsproblemen en werd gedwongen een stapje terug te doen. Als adviseur bleef hij nog een tijd verbonden aan het bedrijf. Pas ver na zijn pensioenleeftijd stopte hij daarmee. “Hoe het is om met mijn broer te werken”, vraagt José lachend. “Hartstikke leuk. We hebben totaal andere persoonlijkheden en vullen elkaar heel goed aan. Vincent is wat meer op de voorgrond, ik houd me liever op de achtergrond. De zorg voor onze collega’s is mijn ding. We zijn een persoonlijke werkgever van 160 personeelsleden. Nieuwe collega’s vinden is, net als in andere branches, een uitdaging. We zien graag het beste in mensen dus geven iedereen een kans en vertrouwen. Natuurlijk is het weleens frustrerend als mensen vervolgens niet komen opdagen zonder af te bellen. Het verbaast ons helaas niet meer, maar jammer is het wel. Gelukkig worden we ook vaak positief verrast door collega’s die zich met ziel en zaligheid voor ons inzetten. Dat waarderen we enorm.”

“We zijn een conservatief bedrijf”, vertelt Vincent. “We ondernemen met eigen vermogen. Onze grootste rijkdom zit niet in geld maar in onafhankelijkheid. We zijn wel fanatiek en willen absoluut geen klanten verliezen, maar we hoeven er niet van wakker te liggen. Dat is iets waar we al die jaren voor hebben gewerkt. De vraag is op dit moment groter dan het aanbod maar het welzijn van onze collega’s staat voorop. Zij moeten het werk aankunnen. Daarom moeten we helaas soms nee zeggen tegen nieuwe opdrachtgevers. We hebben de bankencrisis en de coronapandemie overleefd, deze tijd van personeelsschaarste komen we ook weer te boven.”

Conservatief

“Vijftien jaar geleden behaalden we als een van de eerste schoonmaakbedrijven in de regio het ISO 14001-certificaat” vertelt José. “Dit certificaat toont aan dat we een effectief milieumanagement systeem hebben. We zijn continue bezig met onze milieubelastbaarheid en hoe we dat kunnen verbeteren.” Vincent lacht: “We waren al bezig met duurzaamheid ver voordat het hip was. Maar zonder gekheid, we hebben een hele grote intrinsieke motivatie om duurzaam te ondernemen. Er liggen honderd zonnepanelen op dak, we hebben een gecertificeerd ecolabel voor onze materialen, we verwarmen met de restwarmte van HVC, ons wagenpark is voor 60% elektrisch en we zijn altijd op zoek naar nieuwe manieren om te verduurzamen. Ik ben nu enorm geïnteresseerd in accu’s waarin we de opgewekte energie van onze zonnepanelen kunnen opslaan. Dat biedt ons de perfecte combinatie van onafhankelijkheid en duurzaamheid. Het is nu nog niet rendabel, maar we volgen de ontwikkelingen op de voet.

De toekomst

Naast de focus op duurzaamheid richten Vincent en José zich in de toekomst op personele werving. Vincent: “We zijn een gerenommeerd bedrijf in Alkmaar en hebben daarbuiten ook een goede naam. We hechten veel waarde aan een goede band met onze collega’s. Aan ons kantoor grenst de centrale voorraad en een aantal medewerkers komen hun spullen ophalen voordat ze aan de slag gaan. We merken dat ze het fijn vinden om even binnen te lopen en een praatje te maken. Het is voor ons ook heel prettig om te weten hoe het met ze gaat en of ze ergens tegenaan lopen. Dat gaat toch makkelijker als je elkaar ziet. Andere medewerkers bezoeken we op locatie.” José gaat verder: “Ja, we brengen ook zelf materialen rond. Juist leuk om langs te gaan bij klanten en medewerkers. Om die band warm te houden, daar maken we heel graag tijd voor vrij.

Vergelijkbare berichten

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuwsberichten@kijkopnoord-holland.nl of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: