Kennisplatform voor noord holland

Ondernemers en dé beslissing van hun leven

Geplaatst op 11 november 2019
Ondernemers en dé beslissing van hun leven

Sinds een aantal jaren treedt een brede generatie ondernemers terug. Velen begonnen ooit ‘met niets’. Mannen en vrouwen die een bedrijf opbouwden en ermee vergroeid zijn. Anderen hebben een familiebedrijf voortgezet. Vooruitkijken en besluiten nemen is hun natuur. Achteraf bezien noemen veel ondernemers het afscheid van hun onderneming de meest ingrijpende beslissing van hun leven. Belangrijk dus dat het zo goed mogelijk gebeurt.

Adriaan Jongejan en Piet-Wim Klaver begeleiden bedrijfsoverdrachten. Vanuit hun eigen achtergrond als ondernemer weten ze wat er speelt.

Beslissen

Adriaan Jongejan: “Ondernemers zijn beslissers en kunnen behoorlijk eigenwijs zijn. Samen met hun doorzettingsvermogen máákte dat overigens ‘de zaak’. Terugtreden en de onderneming overdragen ligt gevoelig. Dat begrijp ik best. Enige jaren terug stapte ik zelf uit mijn bedrijf. Uit eigen ervaring, en die van cliënten, weet ik dat je toekomst meer perspectief krijgt als je er samen naar kijkt. Het leidt tot betere beslissingen op privé en zakelijk gebied. Als overdrachtadviseurs begeleiden wij ondernemers naar een nieuwe levensfase. Ze kijken met meer voldoening terug, een onschatbare waarde.”

Onverwacht

Je hebt ondernemers die bewust naar die beslissing van hun leven toegroeien. Zij onderkennen de waarde van zorgvuldige oriëntering omtrent diverse mogelijkheden.

Het fenomeen van regelmatige bedrijfswaardering is in opmars. Gedegen voorbereiding en actueel inzicht resulteren in rust en een hogere opbrengst. Andere situaties ontstaan zodra zónder voorbereiding ingrijpende actie vereist is. Zoals bij gedwongen terugtreden, ziekte of onverwacht overlijden van (mede)vennoten. Het is een bekend feit dat belangrijke beslissingen vaak in een split second of in een opwelling genomen worden. Sparren met ervaringsdeskundigen beperkt het risico op overhaaste besluitvorming.

Gouden kansen

Piet-Wim Klaver: “Je kunt het onverwachte ook positiever benaderen. Neem bijvoorbeeld dat zich plotseling een ‘gouden’ kans op overdracht voordoet. Denk maar aan een strategische koper met een ‘onweerstaanbaar’ bod. Wíj onderzoeken eventuele valkuilen en de mogelijkheden voor meeropbrengst. Overigens, de jongere generatie met ondernemersambitie stapt graag in bestaande ondernemingen. Ze hebben visie en ondernemersdrang. Voor financiering van hun ambities verkennen we de opties.”

Bevoorrecht

Wie jarenlang onderneemt nam legio beslissingen. Snel en routinematig, of juist na zorgvuldig wikken en wegen. Afscheid nemen is een groeiproces. Overwegen wat je als ondernemer wilt doen ‘na de zaak’ vergt tijd: mogelijk betrokken blijven of juist afstand nemen. In meerdere opzichten het levenswerk zo goed mogelijk overdragen is een belangrijk doel. Piet-Wim Klaver: “Ik voel me bevoorrecht dat ondernemers ons inschakelen. Ze krijgen twee generaties aan tafel om samen mee vooruit te kijken. Hoeveel gezamenlijke ervaring wil je hebben?”

Fotobijschrift: Piet-Wim Klaver (links) en Adriaan Jongejan van deOverdrachtAdviseurs.

Vergelijkbare berichten

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuwsberichten@kijkopnoord-holland.nl of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: