Kennisplatform voor noord holland

Zo zijn onze manieren

Geplaatst op 6 april 2020
manieren

Heb jij dat ook, dat je in deze periode ineens veel meer droomt? Of tenminste, je veel meer dromen ’s ochtends nog kunt herinneren? De gekste dingen komen voorbij. Zo werd ik vanochtend wakker met het kinderliedje ‘Zo zijn onze manieren’ in m’n hoofd. Ik zag het ook helemaal voor me, hoe we dat vroeger op school zongen.

Ik heb even opgezocht hoe het ook alweer ging. Je liep met je klasgenootjes in een kring rondjes terwijl je elkaars handen vasthield. In het midden stond ook een klasgenootje. Elke keer als de groep ‘Zo zijn onze manieren’ zong, maakte het klasgenootje in het midden een gebaar. Wij, in de kring, deden dat gebaar na. En zo ging het liedje – en spelletje – verder.

We deden natuurlijk braaf mee. Ik kan me tenminste niet herinneren dat er ooit iemand uit de kring gesprongen is en de gebaren niet na wilde doen. We leren het al vroeg, groepsgedrag. We zijn dan ook kuddedieren. ‘Alleen samen krijgen we Corona onder controle’…. U hebt het wel zien staan, op de wand achter Rutte, bij de persconferenties. Ook in deze crisis zitten we samen. In een kringetje draaien we met z’n allen rond, tot het voorbij is.

We doen graag dingen samen, maar als ondernemer kun je in deze periode misschien het gevoel hebben dat je er alleen voor staat. Dat het jouw taak is, en die van jou alleen, om je bedrijf te redden en door deze crisis heen te loodsen. We zien overal creatieve ondernemers opstaan, de ene met nog betere ideeën dan de andere. Maar misschien was jouw idee gewoon al heel erg goed en heb je eigenlijk geen idee wat je in deze weken en maanden anders zou moeten doen.

Nou, je bent dus niet alleen. Vele ondernemers met jou denken precies hetzelfde. Misschien is het helemaal geen gek idee om eens bij de buurman over de schutting te kijken of er een telefoontje of videogesprek aan te wijden: hoe doe jij dat nou, collega-ondernemer? Kunnen we misschien samen wat verzinnen? Heb jij een gebaar voor me, dat ik na kan doen, waar we samen wat aan hebben?

Het gebaar dat Kijk Op-uitgevers maakt is het beschikbaar stellen van ons online platform. We hebben een oproep geplaatst waarin we duidelijk maken dat elke ondernemer die wil vertellen over zijn – veranderde – dienstverlening of productie dat via ons kan doen. Heb je niks veranderd, maar wil je wél graag laten weten dat jij er bent? Is jouw onderneming ‘still standing strong’? Laat het ons weten.

We zitten met z’n allen in dat kringetje. We zingen met z’n allen dit liedje, maken met z’n allen deze crisis door. Dat we dat hand in hand doen, is logisch. Zo zijn onze manieren.

Tine van Knijff-van Hijum

Vergelijkbare berichten

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuwsberichten@kijkopnoord-holland.nl of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: