Kennisplatform voor noord holland

Hoornse Ondernemers Compagnie is ambitieus

Geplaatst op 20 april 2020

Als centrumstad van West-Friesland heeft Hoorn van oudsher veel te bieden. Maar de stad staat aan de vooravond van noodzakelijke veranderingen die van grote invloed zijn voor de toekomst. En als het aan de Hoornse Ondernemers Compagnie HOC ligt, heeft het bedrijfsleven daarin een grote verantwoordelijkheid.

Als grootste ondernemersvereniging in West-Friesland (ruim 320 leden) is de HOC druk bezig haar nieuwe ambities vorm te geven. Ambities die er ook voor moeten zorgen dat de stad een nieuwe Gouden Eeuw tegemoet gaat. “Maar dan moeten we de kansen wel signaleren en daar toekomstgericht op in spelen”, zegt Jan Rosier. “We kunnen én moeten Hoorn veel nadrukkelijker op de kaart zetten. Door samen te werken aan de kwaliteit van de stad kunnen we meer betekenen voor de inwoners, het bedrijfsleven en de bezoekers.”

Rosier en Pieter Plas zijn samen voorzitter van de HOC en druk bezig met de nieuwe koers van de HOC. “Samenwerken is hard nodig om de kansen die er zijn te benutten. De ontwikkeling van Hoorn heeft te lang stilgelegen, het is nu tijd om door te pakken. Hoorn heeft bedrijven en werknemers echt veel te bieden. Dat mag wel wat meer gezegd worden”, vindt Plas. De centrumfunctie van Hoorn verstevigen en daarmee de regio stimuleren is het idee. “Dat er plannen zijn om de infrastructuur van en naar de Randstad te verbeteren is cruciaal, maar heeft ook het gevaar dat de regio zich blijft richten op de Randstad. Terwijl we zo compleet zijn: in Hoorn heerst een goede balans tussen wonen en werken.”

Parkmanagement en ECWF

Dat de HOC al veel betekent voor het bedrijfsleven in Hoorn is niet bij iedereen bekend. Zo is Parkmanagement Hoorn opgezet vanuit de HOC. Om de kwaliteit van de bedrijventerreinen te verhogen, maar ook de veiligheid daarvan te verbeteren. Dat heeft geresulteerd in het Keurmerk Veilig Ondernemen voor de bedrijventerreinen. Rosier: “Inmiddels bedruipt de Stichting Parkmanagement zichzelf volledig, waarmee het zijn bestaansrecht nog eens extra onderstreept.” Datzelfde geldt voor de Energie Coöperatie West-Friesland ECWF, voor gezamenlijke inkoop van zonnepanelen en het verduurzamen van bedrijventerreinen. Ook een initiatief vanuit de HOC waar ondernemers individueel én samen van profiteren.

Jong HOC

Samenwerking stimuleren. Ondernemers activeren om hun bedrijf én de stad te profileren. Daar is het HOC om te doen. “Een aantrekkelijk woon- en werkklimaat creëren is een gezamenlijke verantwoordelijkheid. Niet alleen voor nu, maar vooral voor later. Daarom zijn we ook erg gelukkig met Jong HOC, een initiatief waar startende ondernemers zich bij kunnen aansluiten. Om te leren van elkaar en om kennis te delen, maar ook om actief een rol te spelen in het vormgeven van hun toekomst”, zegt Plas.

Vergelijkbare berichten

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuwsberichten@kijkopnoord-holland.nl of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: